Igår var Guldkornen på utflykt igen.
Denna gången gick turen till Gitarrfabriken i Lugnås, strax utanför Mariestad.
Här tillverkas gitarrer av märket Swedtone.

Och vet ni vad, det är faktiskt Skandinaviens enda gitarrfabrik !
Känns lyxigt att vi får komma på studiebeök !
Marianne och Lennart hälsade oss alla välkomna,
de driver fabriken tillsammans och har i nuläget inga anställda.
Fabriken startades 1945 av Lennarts pappa och Lennart själv har jobbat här i 53 år
( tror jag det var) .
Först fick vi titta lite på vilket material som används. Här är tunna skivor av gran som blir till framsidan på gitarren. Sen används också mahogny och jakaranda.
Det görs även gitarrer i andra träslag. Och specialbeställda.
I bakgrunden visar Marianne hur framstycket limmas ihop.Här demonstrerar Lennart en press där sidstyckena pressas till rätt form, först doppas de i varmt vatten och sedan sätts de i den här pressen under värme.
Närmast mig ligger en form där två sidstycken limmas ihop till gitarrformen.
Här limmas det.Sen ser den ut så här.Här är ämnet till en gitarrhals.Lennart visar hur de spinner strängar till cittror som man också tillverkar här.Här är vi uppe på övervåningen och tittar på en sådan.Här visar Eva upp en färdig gitarrhals.Här är mallarna man använder när man gör halsarna.Och Lennart visar fräsen han använder för att få till formen högst upp.Här monteras det på en tunn böjlig trälist på sargen så man har någonting att limma fram och bakstycket emot.En hög på vänt.Här syns insidan på locket och bakstycket, där sitter också en del lister som ska sågas till och limmas fast.Här limmas stallet fast i gitarren.
Efter ett otal olika moment blir det då till slut en äkta Lugnåsgitarr.
De hade inte räknat hur många olika moment som ingick, men en snabb räkning på olika delmoment bara på halsen resulterade i ca 30. Bra lät den också 🙂Genom åren har man här också tillverkat delar till Levin-gitarrer, kyrkor med speldosa i och många andra saker. Då har man också varit många fler anställda förstås.

Det var ett mycket intressant och givande studiebesök det tyckte vi allihop !
Oj så roligt att se hur en gitarr blir till. Och det var mycket mer delar och arbete bakom än jag nånsin hade anat i förväg. Nu kommer jag att vara så rädd om min gamla gitarr härifrån så !

Och jag har faktiskt en cittra härifrån också som jag fick när jag var 6 år.
Då gick jag till tant Anna på Strandvägen och lärde mig spela religösa sånger, Kära mor och annat sånt där som Göingeflickorna spelade på den tiden…kommer ni ihåg dem 🙂

Stort tack till Lennart och Marianne för en mycket trevlig eftermiddag !