Jösses vad veckan gick fort !
Just nu är det mycket pyssel med frösådder och idag har jag planterat om en del sorter.

Här är det svart stockros Nigra och Judekörs även kallad Japansk lykta.Första tomatsådderna fick nya krukor, kanske lite tidigt men jag behöver flytta ut dem för att få plats med nya sådder.

Det här är mina egna plantor som jag vill försöka få igång för en riktigt tidig skörd. Provar med några olika sorter till det i år, sådana jag märkt varit tidiga, tex Goldnugget, gul vildtomat, Harzfeuer, mfl och så favoriterna varje år Whippersnapper och Sub Arctic Plenty.

Plantorna som jag driver upp till min plantskola brukar jag så i början-mitten på mars. Det är lagom tid för att de ska hinna bli klara till rätt utplanteringstid på friland här.Det här tycker jag är perfekt omplanteringsstorlek, då har plantan fått ett fint rotsystem och klarar en omplantering bättre.
Tomaterna växer mer ovanför än under jord i början.Tvärtom är det med chilin, den har ofta större rotsystem fast plantan ser mindre ut ovanför jord.
De flesta sorterna har tittat upp nu. Andra omgången jag sådde ställde jag på vedpannan i köket, och de grodde ikapp de som var sådda tre veckor före som stod i svalare temperatur. Så undervärme är det som gäller för chili och paprika helt klart.
Den gröna Kiwin har fått karaktärsblad, snart dags att skola om .
Och kärnsådden av clementin växer väldigt fort tycker jag.Goa guben fixade belysningen på loftet i lördags förmiddag.
Inte bästa lösningen att ha plantor häruppe eftersom trappan är jättebrant att ta sig uppför. Men platsen behövs i år.
Här kan jag också hålla mycket svalare temperatur, så man får knubbiga plantor.
Utifrån ser det rätt häftigt ut med all belysning.
Och jätteljust däruppe med, mot de vita väggarna, bra med egen ljusterapi 🙂Och så har jag tröskat frö från Kummin och Koriander sen i somras.
En sån där tråkig sak som väntat på att bli gjort, skönt !
Och jag kan säga att den Kummindoften som spred sig går inte att jämföra med köpekummin. Vilken styrka !

Kummin är en tvåårig växt, men jag satte den på en fläck för många år sedan och där kommer den troget år från år, förmodligen fröar den av sig själv. Nu var det mitt i värsta ogräsdjungeln som jag grävde bort i höstas, så jag får nog så lite ny i år och sätta på ny plats.

Hoppas ni alla får en härlig vecka !