GI Frukostbröd
Det här brödet hittade jag i Aftonbladets
bilaga Laga GI, januari 2012.

Det här är ett platt bröd, jäser alltså inte upp och känns väl inte som bröd
som vi är vana vid. Men jag tyckte det var jättegott.

1 långpanna

100 g kruskakli (jag tog havrekli
istället, ca 2,5 dl)
1 ½ dl linfrö
1 dl sesamfrö
1 dl solroskärnor
3 tsk fiberhusk (hade jag inte heller ,
så jag tog boveteflingor istället)
1 dl rapsolja
1 ägg
4 dl vatten
½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser i
en skål och låt svälla en bra stund (kanske en halvtimma) så det tjocknar.

Lägg blandningen på ett bakplåtspapper och stryk ut smeten tunt.

Sätt in i ugnen i 1 timma. Skär i rutor.

När de är nybakta är de lite krispiga, sedan mjuknar de. Går bra att frysa och
ta fram så många man behöver.
Har inte provat än, men tror att det går
bra att eftertorka på svag värme i ugnen som man gör med skorpor och få ett
hårt bröd/kex istället.

Tänker också prova nästa gång att tillsätta hackade aprikoser och av mina torkade äpplen, kanske även några hackade nötter. Fungerar säkert fint till eftermiddagsfikat, mycket nyttigare än annat kaffebröd 🙂