Idag har jag sått frön till drygt 30 sorters buskar och träd. Både av köpta fröer och olika bär och kottar jag hittat lite varstans. Hoppas nu att de gror snällt till våren. Fast ibland kan man få vänta ett år till eller två innan de gror. Tålamod får man ha 😉
Många tycker det verkar hopplöst att så träd och vänta så länge. Och visst tar det några år, men det går fortare än man tror. Vi har en rejält stor kastanj nu som min dotter sådde för 10 år sedan och två av mina sådda äppelträd har gett bra med äpplen i år, goda äpplen av alldeles egen sort 🙂 En frösådd Katsura är utplanterad men har växt dåligt i år, det är nog för torrt där så den ska få en ny plats. Massor av buskar och träd står fortfarande i krukor och väntar på rätt plats. De växer långsamt i kruka, men när de väl får komma ut så sätter de en väldig fart.

Nu sitter jag på kvällarna och brottas med en massa frölistor, pust pust !
Det slutar alltid med att jag skrivit ner alldeles för många sorter jag vill ha och får börja stryka det minst viktiga.
SUCK !
Är det nån som känner igen sig 😉


Just idag känner jag mest för att prioritera det ätbara och att tänka på min Skogsträdgård i vardande.

Frön till Akebia quinata är på listan….
den ger ätbara frukter.
Hovenia dulcis, Japanese raisin tree vill jag också ha…De uppsvällda blomskotten och bladen ska vara ätliga och smaka russin.Persimon lär tåla ner mot – 20 grader…ska man våga prova, visst vore det häftigt ! Men Ryssgubben eller Bunias orientalis, Turkish rocket bör vara rejält tålig.
En slags perenn rucola kan man kanske kalla den.
Men så börjar man kika lite på blommor åsså blir man ju sugen på dem med, fniss!
Jag brukar ju mest så perenner, men den här riktigt svarta Blåklinten kan jag nog inte motstå.

Ja oj oj oj. vart ska det sluta ?
Och jag som inte ens har börjat kolla på Trädgårdsamatörernas frölista än !

(Bilderna har jag lånat på nätet.)


Dagens skörd såg ut så här:

Det enda jag inte plockat nu är tomaterna, de har legat inne och eftermognat från gröna.
Paprikan plockade jag av igår i växthuset, har ingen frostvakt där nu så jag tyckte det var bäst att ta av den.
Broccolin skjuter nya små blomskott ideligen, vilken jättelång säsong för den i år !
TACK TACK FÖR LÅNG MILD HÖST smiley