I helgen gjorde jag en paj med Svarta vinbär, hittade ett recept jag inte använt på länge. Kommer här:
Recept på en mycket lättbakad paj, välj dina egna favoritbär !
Sätt ugnen på 200 grader.
150 g smält smör
3 dl mjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk bakpulver
Rör ihop alla ingredienserna med en slickepott. Töm ut den ganska lösa smeten i en pajform och använd slickepotten till att platta till smeten, låt den bli lite högre precis vid kanten, men den behöver inte gå ända upp, bara så det blir en liten fördjupning i mitten att hälla bären i.
Ta nu samma bunke som du gjorde degen i och rör ihop fyllningen med samma slickepott (här sparar vi disk också !)
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
Töm på ca 1/2 liter valfria bär (direkt från frysen går bra) ovanpå pajbotten och bred cremefraichefyllningen ovanpå.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter. Kolla så inte kanten bränns mot slutet.
Låt kallna. God som den är, behövs inga tillbehör mer än kaffe 🙂
Variant
Pajen kan också göras glutenfri för den som vill.
Använd då
150 g smält smör
2 dl Finmix eller annan glutenfri mjölblandning
1 dl glutenfria havregryn
1 tsk bakpulver
Fyllningen görs på samma sätt som ovan.
Hej Kerstin !
hi hi, det går nog braa ! Ja´menar de´ä´ju så nyttiga saker i, vinbär o havregryn, och numera är ju tom smör nyttigt 🙂 Bra idé med kanelen där i smulpajen, det ska jag prova, tack !
Mums för dina pajer! Vi gjorde rabarberpaj-varianten med äpple i söndags. Potatismjöl-sockerblandningen fick malen kanel i sig då, och det blev urgott. Den här ovan låter ju också god. Hur ska det gå om vi fortsätter så här redan INNAN jul?