Idag var Guldkornen på utflykt igen. Turen gick till Vadsbo Mjölk utanför Mariestad.
Det är Europas största ekologiska mjölkanläggning.
En otrolig anläggning som producerar ca 25000 liter ekologisk mjölk om dagen
Imponerad !!!

Företaget är startat av 8 bönder som gått ihop, först i företaget Vadsbo Växtodling och sedan startade man detta när man ville få egenproducerad gödsel till odlingarna.

Produktionen har varit igång i 2 år nu och just nu har man 950 mjölkkor.
Jag måste erkänna att jag hade en bild av något ganska stökigt på näthinnan när jag tänkte på nästan tusen kor som skulle mjölkas….men oj vad lugnt och fint det gick till!

Kossorna ville så gärna åka karusell 🙂 och bli mjölkade samtidigt. I borte vänstra hörnet gick de in och fick juvren tvättade och mjölkmaskin påsatt, sen åkte de runt ett varv som tog ca 10 minuter….klart. Kossan backade ut och gick tillbaks till sin plats i ladugården. Att mjölka alla kor tog tre timmar och de blev alltid mjölkade i samma ordning. Allt datastyrt.

Just idag fick vi sällskap av några trevliga herrar från Skövde. Här står vi alla på första parkett och tittar ner på ko-karusellen.

Här är vi ute i ladugården.
Eva fick en alldeles särskild kontakt med en av kossorna här till höger 😉
Hela kogänget här på högersidan står och äter kvällsmat och väntar på sin tur att gå in och åka karusell.

Här knallar de iväg. En del mer motvillligt, de var mer intresserade av att stå och prata med oss, hi hi !

När djuren gått iväg mockas det och strös nytt strö på liggplatserna. På golvet går ständigt en skrapa långsamt fram och tillbaka och tar med sig gödslet ut.

På sommaren går de ute i stora beteshagar. Man har 200 hektar betesmark runtom byggnaderna.

Här jobbar 17 personer heltid. Kossorna äter 60 ton mat per dag och producerar hela 100 ton gödsel varje dag !
Gödslet används till odlingen av det ekologiska fodret, som man också odlar själva i företaget Vadsbo Växtodling. Fodret består av gräsensilage, helsäd, åkerböna, vete, havre och oljeväxter.

Troligen nästa år, bygger de en biogasanläggning för att utvinna drivgas till maskinerna ur gödningen innan den återförs till jorden som gödsel.

Man har också en vindsnurra på marken där man tar ut egen el. Uppvärmningen av personalrum och mjölkrum sker med hjälp av mjölk-värmen som utvinns.

Vi gick vidare till kalvhuset.
På grund av att man kan bära med sig otrevliga bakterier utan att veta om det, hade vi blivit ombedda att inte ta i något och inte klappa djuren. Här råder sträng hygien för att hålla djuren friska. Och det gick så bra… men när vi kom in till kalvarna hade man braaaa gärna velat klappa <3

Ovanför båset här syns napphinkarna, den kommer mjölktaxin och fyller på.
-Hallååå…kommer kvällsmaten snart eller ????Såååå söta så !
Här är en bild på mjölkningshuset i mitten och ännu en ladugård bortanför liknande den vi var inne i. Ja det var en mycket intressant upplevelse måste jag säga. Ett bra sätt att förgylla en regnig eftermiddag i oktober 🙂

Kram på er !

( och mannens farhågor att vi kanske skulle bli förväxlade med korna och blir kvar, slog inte in, fniss fniss ! ELLER??? kom ni hem allihop ???)