Förra veckan gjorde jag ett fynd när jag var på Röda Korsets loppis i Töreboda
Husmodern från 1933, dessutom ett konserveringsnummer.

Jag brukar ofta leta i gamla kokböcker när jag ska hitta på nya recept för inläggningar och liknande. Det är en riktig skatt med gamla böcker, de var så otroligt duktiga på att ta hand om skörden förr.
Ibland får man ju modernisera vissa saker, men inspirationen räcker och blir över.

Här nedanför kommer en del recept direkt från tidningen. Jag har skrivit av texten precis som den var, det är roligare så.



Mitt finaste
stekgarnityr
är Plommonsallad

3 kg blå salladsplommon
1 kg socker
4 dcl rödvin
3 dcl vinättika
25 gr hel kanel

Plommonon pickas med en silvergaffel.
Av socker, vin och ättika kokas en simmig lag, som hälles över plommonen.
Följande dag slås lagen av, kokas upp och hälles åter varm över frukten.
Den tredje dagen kokas plommonen och lag upp tillsammans och salladen är sedan
färdig.
Glöm ej att med en duk täcka över krukan var gång den varma lagen slagits på
och bind ej över med pergamentpapper förrän salladen är fullt kall.

Det var inte så självklart att kunna gå till butiken och köpa persikor på den här tiden ! Alla knep tillåtna:

Falsk persikosylt

2 ½ kg socker
8 hg päron
1,2 kg gula plommon
8 hg vitgyllen eller gravenstein (äpplen)

All frukt väges skalad och skuren med kärnorna borttagna.
Sockret kokas och skummas som till vanlig sylt.
Päronen, felfria och av ej för hård sort, skalas och skäras i klyftor
och iläggas. Litet senare iläggas äpplena och sist plommonen..
Alltsammans kokas sedan över sakta eld, tills frukten synes klar.
Fylles på flaskburkar, som korkas och hartsas (tumsbred kork) eller
överbindas med dubbelt pergamentpapper med bomull emellan.

Rönnbärssaft

5 liter mogna rönnbär
strösocker
vatten
saften av två citroner

Bären läggas i en kruka och överhällas med kokande vatten samt övertäckas med
en duk och får stå till följande dag. Saften avsilas och kokas upp och hälles
åter över, vilket upprepas tre dagar å rad.
Saften mätes sedan och till varje liter saft tages 800 gr socker. Detta kokas
upp under flitig skumning under
tillsättning av citronsaften. Denna saft är mycket välsmakande. (Elin
Muchardt)


Här fanns även ett recept på äppelsaft med liknande tillvägagångssätt:

Äppelsaft

Stora friska äpplen med stark och god syra skäras i tunna klyftor. Stjälkar
och blommor tagas bort, men kärnhusen få sitta kvar. Äpplena läggas i en
stenkruka och kokande vatten hälles över, så att det täcker äpplena. Får stå
till nästa dag, då saften silas och kokhet, ånyo hälles över äpplena. Man
fortsätter på detta sätt några dagar framåt, tills all syran dragits ur
äpplena. Saften silas genom tät duk och äpplena läggas även däri för att självrinna.
Till 1 liter saft tages 450 gr socker. Det får koka i 30 minuter, varvid
skummas väl.
Denna saft blir ej fullt så stark som bärsaft, men har en mycket god smak och
håller sig utan att jäsa.
Jag kanske återkommer med recept härifrån, det var ett sprängfyllt nummer.
Och en helt fantastisk layout, man bara njuter av att titta i den 🙂

Ha en underbar dag !