I fredags var jag ju och hörde ett föredrag av Peter Korn. Mycket inspirerande.
Han berättade om det viktiga i att sätta rätt växt på rätt plats.
Om man tar reda på var växten kommer ifrån, vilken miljö den växer i normalt, och så anpassar växtplatsen efter det, så går det så mycket bättre.

Peter hade växter med till försäljning, och jag kom naturligtvis hem med några. Tre stycken kuddväxande, en Dianthus, en Arenaria och en Thymus. Sen blev det två Gentianor också, den blå är dubbel, jättefin !

Just nu njuter jag av alla Höstastrar. Åh vad jag gillar dem, de är ju så tacksamma, blommar så här sent och så länge, fina som snittblommor är de också.
Den här har jag med från mitt föräldrahem. En låg dubbel lila.
Den här vita höstastern hittade jag ju i skogen, den är ca 130 cm hög.

Tur jag köpte flera nya höstasterkusiner i Enköping. Planerar en jätterabatt med alla sorter….när jag nu ska få tid med det , hi hi !

En Dahlia köpt i år, Clair Obscure heter den.
( Jag blev lite nyfiken på namnet, det är franska, och betyder Tydligt obskyr, fniss, fniss, jag lyckas hitta Dahlior med konstiga namn helt klart !)

Den här Dahlian har jag fått av granntanten till mitt föräldrahem, därför heter den fru Westergren hos mig 🙂

För alla som inte gillar Ölandstokar måste jag visa den här, visst är hon väl söt !

Ljungen blommar vid dammkanten
, runtomkring slingrar sig revor av tranbär.
När jag blir äldre och inte orkar gå till mossen i skogen kanske jag har tranbär i trädgården

En höstaster köpt i kruka för många år sedan, vet ej sort. Jättefin färg och den är frisk och fin. Men ca 60 cm hög, när den kom i kruka var den bara 20 cm. Man förstår ju att den varit behandlad med förkortningsmedel….BLÄ !!!

Det retar mig att trädgårdsnäringen måste använda sånt totalt onödigt. Prydnadskål tex, jag har försökt odla sån, men kan meddela att den får en jättehög stjälk, så den man köper måste säkert vara behandlad med förkortningsmedel, om det nu inte är någon speciell sort som jag har missat.
Dahlia Smarty
, fick jag med på köpet från Odla.nu i våras. Mer rolig än snygg !

Vid dammen känns det verkligen höst nu, med gyllene färgtoner på det mesta. Det gillar jag också ! Speciellt en sån här dag när solen tittar fram är det härligt.

Och idag tog hösten ett steg närmare, för Fredrik stängde av bäcken…eller tog upp pumpen ur dammen kanske man ska säga. Så nu kan vi ha lampan tänd på kvällen vid pergolan istället. Det känns mysigare än en bäck nu i mörkret.

Idag har jag målat sista takstolen till nya växthuset….JIPPIII!!!!
Mannen klippte gräset dit vi ska flytta tunnelväxthuset innan vi kan börja bygga det nya växthuset där tunneln står nu. Sen gick han omkring och mätte och satte i pinnar för att kolla lite. Så började han gräva bort jord som håller tunnelplasten på plats, inte alltihop för då blåser den väl iväg, och än har jag inte tömt tunneln på tomater, chili och paprika. Ska försöka skörda det som är kvar i veckan nu.
En riktigt skön helg med härligt väder var det. Varmt och skönt. Hoppas ni alla har haft det fint !