Nu känns det att hösten närmar sig obevekligt. Jättevått i gräset på morgonen och äpplena dunsar tungt ner. I går kväll blev det jättekallt ute, trodde nästan på frost inatt, det kan gärna få dröja en stund till.

Men jag gillar höst, alla vackra färger och trots att det är min arbetssammaste tid på året så finns där ändå ett visst lugn.

Utsikten från verandan just nu:

Dammen med alla näckrosor som jag borde ha rensat bort, men jag tänker visst inte gå i och bada nu !
Utmed bäcken växer Strutbräkenet så det knakar, trots hård beskärning flera gånger så skyms ofta bäcken. Om man tittar till höger här så ser man….
min gulvita rabatt. Längs fram Klibbsalvia med ljust gula spiror, en riktig vävarväxt.
Bakom syns Rudbeckia, Skogsaster och fröställningar av Lundgamander.

Jag gillar verkligen Rudbeckia `Goldsturm´, den blommar så länge på höstkanten och lyser verkligen upp. Skogsastern är en fin kombo tycker jag, till vänster har jag stora ruggar av dagliljeblad, en gul försommarblommande som jag ärvt av mormor.
Här syns Lundgamanderns fröspiror längst fram, sedan övergår rabatten i rosa toner. Echinacea `Starlight´frösådd och Sköldpaddsört sticker upp.
Stammarna i bakgrunden är en Körsbärskornell.
Under Körsbärskornellen ståtar nu Fotbladet med en häftig frukt. Alla som ser den blir lika faschinerade, och den återkommande frågan: går den att äta ?
Svar: fröna är starkt giftiga men fruktköttet runt omkring ska vara ofarligt, fast jag tänker då inte prova !!!
Övre delen av bäcken skymtar fram emellan alla blad.
Här högst upp står en Gullstav planterad i ett torvblock i bäcken. Först hade jag den i en vanlig rabatt men där slokade den hela tiden och behövde ständigt vatten. Här i halvskugga och med fötterna i vattnet hela tiden trivs den verkligen.
Framför står en hosta som är limefärgad på våren men mörknar allteftersom. Den sitter dock inte i vattnet utan bredvid i grusbacken.
Bland ormbunkarna på kullen sticker en Svartaronia upp med sina vackra bärklasar. Men ska jag ha några bär får jag nog skynda mig för koltrasten sitter här mest hela tiden. Aronia är ju ett sk Superbär med mycket antioxidanter och nyttiga ämnen i.
Fast plommon är godare, synd bara att man inte kan äta hur många som helst 🙂
Staketvindruvorna på utsidan av pergolan har blivit riktigt stora i år, de brukar vara så små. Inte riktigt mogna än, men snart.Björnbären däremot frös ner i vinter, så de har bara årsskott ( de ger ju frukt på andraårsveden precis som hallon) Men en gren vid huset har en liten klase. Den är så vacker så den ska jag bara titta på. Björnbär har jag ändå en massa i frysen sen i fjol.

Nej nu ska jag ta mig an alla nerfallna plommon och äpplen. Ut och jobba med mig!

HA EN RIKTIGT FIN HELG NI ALLA GOA SOM TITTAR IN HÄR !