Det får bli ett inlägg till idag.
Eftersom fler squashrecept är efterfrågat så kommer här tre till.
Fler recept med squash hittar du här och här och något till här
Tomat och zucchinigratäng
ur tidningen Country Living, sept 2011
Serveras tex till grillat kött eller ensam som lättlunch
tillsammans med knaprigt bröd.
3 matskedar olivolja
1 stor lök, skivad
1 stor paprika, skivad
2 vitlöksklyftor, krossade
6 stora tomater, skivade
3 zucchini, skivade
1 matsked färsk oregano
50 g Parmesan, riven (eller annan ost, typ Västerbotten etc)
Värm upp 2 skedar olivolja i en stekpanna och stek långsamt löken
och paprikan i 10 minuter tills den blir mjuk, tillsätt vitlöken och stek
ytterligare 1 minut. Krydda med lite salt och peppar.
Värm ugnen till 200 grader.
Lägg lök och paprikahacket i botten på en smord ugnsfast form.
Täck med varannan zucchini och varannan tomatskiva i överlappande lager.
Krydda väl med salt och peppar. Ringla över 1 matsked olivolja och
strö över den väl hackade oreganon.
Grädda i 20 minuter, ta ut och strö över Parmesan (eller annan ost)
ställ tillbaks i ugnen ca 5 minuter tills den fått fin färg.
Känn med en provsticka att squashen inte verkar för hård, men det ska
vara lite motstånd kvar.
Squash och äppelbröd
24 bitar, ugnstemperatur 225 grader
Ingredienser:
5 dl mjölk eller vatten
50 g jäst
50 g flytande margarin eller 1/2 dl rapsolja
1 rivet äpple och riven squash, ca 200 g tillsammans
2 tsk salt
2 msk sirap eller socker eller honung
(om man tycker om brödkryddor kan man förstås ta i det också, kummin tex)
4 dl vetemjöl
ca 8 dl
fullkornsmjöl av dinkel
(alternativt fint rågmjöl med lite rågkross i som variant)
Värm degspadet till 37 grader (fingervarmt) .
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan, tillsätt sedan
resten av degspadet.
Tillsätt olja, riven squash och äpple, salt, socker och nästan allt mjöl.
Spara lite dinkelmjöl till utbakningen.
Arbeta kraftigt ihop till en deg.
Jäs övertäckt ca 30 minuter
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Platta ut den i en långpanna ca 30×40 cm, smord eller med bakplåtspapper.
Skär degen med en mjölad degskrapa i 24 bitar. Nagga degen.
Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
Squashmuffins
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa samman : 1 ½ dl rapsolja och 2
dl socker
Tillsätt : 2 ägg
2 ½ dl finriven squash (kan bytas mot morot, pumpa eller rödbeta)
ev finrivet skal av en apelsin
Ta sedan i :
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk ingefära.
Fördela i 12 muffinsformar.
Grädda i 20-25 minuter, tills kakorna känns fasta och har fått fin färg.
Låt svalna.
Bred ev på en topping av 200 g
färskost av Philadelphiatyp, 50
g smör, 1 ½ dl florsocker,
1 tsk vaniljsocker och ev lite riven kokos
Receptet hämtat ur tidningen Buffé nr 10,
2010.
Det är inte bara squash som kommer i riklig mängd den här tiden. Plommon och äpplen dimper ner i en faslig fart, det har ju blåst rätt bra det sista.
När jag kom hem förut hade dottern gjort en smulpaj med Viktoriaplommon och lite äpple. Mums ! Recept på smuldegen hittar du här
Man måste roa sig lite mellan skördarna också. Häromdagen petade jag ner lite blad, bär och blommor i en bit oasis på ett kvistigt fat. Det står på bordet på verandan och jag blir glad av de starka färgerna när jag tittar ut genom fönstret.
Olvonbären är så vackra och blanka, men tyvärr inget att äta !
Tack för beröm Laila !
Och tack för squashreceptet, det ska jag absolut prova, kanske redan i morrn 🙂
Vilket fint höstfat! Den bilden kan du sälja till någon tidning!
Testa gärna vårt bästa squashrecept: Skär 4 mm tjocka skivor på längden eller tvären, lägg i enkelt lager i smörad form, på med en skvätt grädde, salt och svartpeppar, 10 minuter i 225 grader, klart!
Ha det gott!/Laila