Oj vad tiden går fort när man har roligt !

Tiden vill inte räcka till att blogga just nu, jag är ute tills det blir helmörkt.
Idag hade jag öppet på förmiddagen och sedan har jag grejat i grönsakslandet resten av dagen.

Just nu blommar clematisarna (frösådder) på första tunneln när man kommer in, och under har det vävt ihop väldigt snyggt med kantnepeta och förgätmigej
Störbönorna är sådda vid den ena av de tre långa armeringstunnlarna. Under har jag planterat 6 förodlade potatisar, Pak choy och sallad, rödbeta Bulls Blood för bladens skull (mörkröda till salladen) och emellan petade jag ner lite vitlöksklyftor.

Till höger bakom tunneln ser man mina jätterabarber. De har en enorm växtkraft och alla frågar vad jag gödslar med, och det lustiga är att jag inte brukar gödsla alls 🙂 Men vi såg vilka rötter den hade när vi grävde ett dike bredvid för några veckor sedan. De var minst lika tjocka som min arm och jättelånga.
Ja rabarber har vi gott om, nu är det dags att göra något av dem också.
Här kommer några recept ifall någon mer vill prova:

Rabarberchutney

(Recept ur tidningen Land)

Gott att servera till allt som man annars äter äppelmos
till, fläskkött, kalv och kyckling.
Eller som smaksättare i en gräddsås, kanske till söndagssteken.
Men chutney är också gott att servera till en bit smakrik ost, till exempel
roquefort och gorgonzola.

500 g rabarber ( ca 1 liter skuren)
2 röda lökar
5 ½ dl strösocker
1 krm cayennepeppar
1 krm chilipulver
½ msk malen ingefära
1 kanelstång
2 msk ättiksprit
¾ dl vatten

Dra av skalet på rabarbern om den är grov. Skär den i ca 1 centimeter breda
bitar. Skala och hacka löken. Blanda alla ingredienser i en rostfri kastrull.
Låt koka på svag värme utan lock tills massan tjocknat, ungefär 45 minuter till
en timma.

Ös upp chutneyn på rena varma burkar och sätt på lock. Förvara svalt. Chutneyn
är färdig att ätas efter ca två veckor och håller sig i 3-6 månader.

Här kommer en annan variant, också ur tidningen Land

Rabarberchutney

Ett häftigt och kryddigt tillbehör till stekt eller grillat
kött.

Ca 700 g
rabarber
2 medelstora hackade gula lökar
6 dl socker
2 msk ättiksprit
1 dl vatten
1 tsk malen kanel
1 tsk gula senapsfrön
½ tsk mald vitpeppar
1 tsk koriander
1 tsk chilipulver obs ej chilipeppar

Blanda alla ingredienser i en rostfri kastrull. Koka sakta utan lock i ca 45
minuter. Det ska bli en trögflytande massa. Häll den heta blandningen i varma
och väl rengjorda burkar. Chutneyn behöver ett par veckor på sig för att mogna.
Förvara svalt.

Lisas
rabarbermarmelad

efter inspiration av Lena Larsson

1 kg rabarber
½ kg syltsocker
saft och skal av 1 citron (det gula skalet på citronen, rivet)
1 tsk kanel
1 tsk kryddnejlika

Skär rabarbern i mindre bitar. Koka eventuellt upp bitarna så de mjuknar i
citronsaften plus ytterst lite vatten. Tillsätt syltsocker och kryddor och koka
enligt anvisning på påsen. Tror det brukar vara 5 minuter för rabarber.

Tillsätt eventuellt konserveringsmedel
om du vill spara länge och häll på rena burkar.

Den behöver några dagar för att mogna. Passar jättebra som
tillbehör till ost och kex, särskilt till Brieost.

Och enklaste tänkbara
Rabarbersaften
gör du så här:

Skär rabarber i bitar, häll på vatten så att det täcker. Koka upp i rostfri
kastrull och låt koka ca en kvart.
Häll över i en saftsil och gå och gör något roligt en stund.

När saften droppat färdigt, häll över den i en kastrull och tillsätt socker
efter smak. Jag brukar ta mycket mindre än det står i saftrecepten. Ta i lite i
taget och smaka dig fram till vad som verkar lagom för dig.

Nu kan man antingen hälla saften på flaskor (med
konserveringsmedel om du vill spara länge) eller vänta på att saften svalnat
och stoppa den i frysen i en burk. När man vill ta ett glas saft är det bara
att skeda upp lite frusen saft och tillsätta vatten, kallt och gott !

LYCKA TILL !