Huvva!!! Iskallt på morgonen när man kommer upp, bara att tända i kökspannan på direkten…sprakar så mysigt.

Fast det är ett passande när man värmer huset med bara ved, inte så lätt att åka sin väg hur som helst när det blir så här kallt. Och bära ved ….

Började morgonen med att röra ihop en apelsin och chokladkaka (finns recept under Recept och förvaring). Så tänkte jag när ugnen ändå är varm så kanske man skulle baka någon småkaka också…

Satte mig och tittade i receptpärmen, oj oj, hittar alltid ALLDELES för många sorter som är GODA. Men så hittade jag ett recept på gammaldags sockerringar, det bakade alltid min mormor och det är den godaste kakan jag vet ! Men hittills har jag aldrig bakat den själv…dumt va ! SÅ nu bestämde jag mig för att prova, det verkade ju inte så svårt:

Gammaldags
sockerringar

Ca 60 ringar

175 gram
smör

1.5 dl
gräddmjölk

350 gram
vetemjöl

25 gram
jäst

1 tsk socker

Pärlsocker

Rör smöret vitt och pösigt. Tillsätt den ljumma mjölken och
jästen utrörd med 1 tsk socker. Blanda i mjölet. (Jag tog elvispen med
degkrokarna).

Lägg degen på bakbordet och arbeta den kraftigt så att den blir blank och fin.

Baka ut till fingertjocka (smala) längder som formas till ringar.
Doppa ringarna i pärlsocker.

Låt ringarna jäsa på plåten (ej länge) ca 5-8 minuter.

Gräddas i medelvarm ugn tills de blir ljusgula. Torka
ringarna på eftervärmen i ugnen så att de blir spröda och torra.

Såna här blev de. Kanske inte så fina runda, men duger för att vara första gången. Och goda ! Och lättbakade var de också, smidig deg.

Nu hade jag fått upp ångan så jag tänkte, jag gör några småkaksdegar…..spritsar…syltgrottor….knäckkakor måste vi ha….jordnötskakor var länge sen…ååååh chokladsnittar. Hoppsan ! det vart 7 sorter på en gång.
Förstår ni vilken gottegris det bor här ?

Här är recept på jordnötskakor som är jättelätta att baka. Det är ett omgjort recept som egentligen var nötkakor från början:

Lisas jordnötskakor

Lättbakade skurna kakor.

1 ½ dl jordnötter
3 dl vetemjöl
1 dl socker
100 gram smör

Hacka jordnötterna i matberedare. Tillsätt resten och kör
ihop till en deg.

Knåda degen på bakbordet och rulla ut till fyra längder.
Platta till dem något.
Grädda i 200 grader 10-15 minuter.

Skär kakorna på snedden innan de svalnat helt.


Ja, här är dagsresultatet…nu får vi se om de finns kvar till jul…….???
Jag får nog tejpa ihop burkarna noga och stoppa dem lååååångt in i frysen.