Igår skulle vi ha julpyssel på vår studiecirkel, men jag har svårt att komma i julstämning i år. Jag är fortfarande i frö och odlingstankar….uj uj ska det blir jul i år tro ?
Gjorde lite snabbkola i micron på förmiddagen för att komma i stämning och ställde fram min lilla tomtetomat…visst är han söt. Det är en tomat av sorten Pendulina som jag brukar odla. En liten låg busktomat som brukar få hjärtformade tomater…men den här såg ju mer ut som en tomteluva ! Kan man ju inte äta upp.
Det blev lite tändsticksaskar pyntade för min del, de andra gjorde julkort och blomsterarrangemang. Bäst var glögg och pepparkaka och sedan kaffe med god äppelkaka till. Tack Helena !
Idag har jag i alla fall tagit mig i kragen och bakat lussebullar. Det har blivit tradition att vi ska ha det till första advent. Inte så vackra kanske, men förhoppningsvis goda…ska kolla till kaffet sen….bagarn måste få provsmaka en! (Japp—den var god ! )
Lussebullar bakar man ju så sällan. Brukar vara så att sista plåten ser bäst ut, då har man kommit på tekniken liksom…och då är det ett helt år till nästa gång.
Tack vare min goa granne så är det russin i bullarna. Hade glömt att köpa hem det,
så det var bara att pulsa ut i snön och knacka dörr.
Här är ett recept på småkakor med saffran som jag tycker är goda.
Kanske kan vara kul att prova något nytt ?
Tuulas
Saffranskringlor ca 40 st
200 g
smör eller margarin
4 dl
vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 paket saffran
½ dl grädde
Garnering: strösocker.
Hacka ihop matfett, mjöl och vaniljsocker.
Stöt saffranet och blanda det med grädden.
Rör ner saffransgrädden i degen.
Låt degen vila ca 1 timma i kylen.
Trilla ut degen i smala längder och forma den till kringlor.
Grädda i ugnen vid 225 grader 6-7 minuter.
Vänd kringlorna i strösocker medan de fortfarande är varma.
Här kommer en annan favorit i julbaket. Denna kakan brukar jag ofta baka just till jul för jag tycker den är så god med apelsin och chokladsmaken.
Annorlunda tigerkaka
med
apelsin och choklad.
Ett recept klippt ur tidningen Land.
200 g
smör
2 ½ dl socker
3 ägg
3 ¼ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
rivet skal av 1 apelsin
1 ½ msk apelsinmarmelad
(jag brukar ta rivet skal + saft från apelsinen istället för marmelad)
2 msk kakao
100 g
grovhackad choklad
1 msk vatten
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1 ½ liter.
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i
taget.
Blanda ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i smeten.
Dela smeten i två delar.
Smaksätt den ena med apelsinskal och marmelad (eller pressad apelsin)
Blanda kakao, choklad och vatten i resten av smeten.
Bred ut den ljusa smeten i
formen.
Fördela den mörka smeten i den ljusa.
Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 55-60 minuter.
Känn med provsticka att den är genomgräddad.
Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
Hoppas det ska smaka !