Gårdagen ägnades åt grepgrävning av en större eftersatt yta där en hel del ogräs fått fäste. Som tur är inte något flerårigt rotogräs. Jag försöker att inte gräva för mycket i jorden utan använder bara grepen till att lossa på rötterna för att kunna lirka upp ogräset. Det går väldigt bra den här tiden när det varit några kalla nätter, och blir milt igen. Då släpper tom kvickroten lätt. En del år har jag grävt kvickrot i januari när det varit milt, då går det som allra bäst.

Det bästa är ju temperaturen, det är helt perfekt att jobba ute såna här milda höstdagar. Bara man tar på sig varmt från början, så kan man plocka av några lager allt eftersom. Vilken skillnad mot när det är så där varmt och bedrövligt som på sommaren !

Nu ligger jorden bar just där jag grävde igår, så i morgon får det bli lövkrattning under äppelträden igen och täcka in ytan med det snaraste.

Pappa brukade alltid kratta upp alla löv på hösten och lägga på trädgårdslandet. Ibland myllade han ner dem lite lätt och ibland fick de bara ligga som ett täcke. När vi flyttade dit var det helt kompakt och hård lerjord, men efter ett antal år med lövtäckning hade han fått till en helt fantastisk odlingsjord, lucker och fin. Mullen är verkligen oumbärlig i en bra odlingsjord. På min lätta sandjord här betyder den allt.

Ute i världen breder ökenområdena ut sig pga att man inte har begripit detta att man måste återföra mullen till jorden efter skörd. Man kan inte bara konstgödsla och ta bort alla skörderester. Det vanliga är att man bränner skörderesterna söderöver, då får man visserligen aska med viktiga näringsämnen i att lägga på, men mullhalten i jorden sjunker snabbt. Och en jord utan mull blir öken ganska snart.

Ett favoritklipp på You Tube är Greening the desert, ett permakulturförsök till att återupprätta balansen i ett av odling skapat ökenområde. Här är en länk dit:
http://www.youtube.com/watch?v=sohI6vnWZmk
Där finns många bra klipp om liknande återställande runt om i världen.

När jag hade jobbat på så bra igår så tyckte jag att jag kunde få ta kvällen till att roa mig. Satte mig i bilen och for till Skövde för att vara med på Sällskapet Trädgårdsamatörernas månadsträff.

Igår var Leif Johansson från Finnerödja där och visade bilder från sin trädgård med MÅNGA udda växter. Oj oj vad många växter det hamnade på min VILL HA LISTA igår….
Vilken härlig bildvisning med bilder som Leifs sambo hade tagit. Och den ena läckerbiten efter den andra syntes på filmduken. Först ut var så vackra vitsippor som hette Green Dream och Green Fingers sen följde många Corydalis, nunneörter i alla de färger. Otroligt vackra en del av dem. En fylld vit syren Beauty of Moskow stod redan på min önskelista, men Leif berättade att den också var väldigt fin i växtsättet så nu vill jag ha den ännu mer!!!
Sen följde Azaleor, Pioner. Primulor och Trillium i udda former, Clematis, Saxifragor och Tibast inte att förglömma. Och en Häxal måste jag ju absolut ha, häxa som jag är…
Kvällen gick så fort, trevligt sällskap och goda smörgåsar som det brukar. Kul avslutning med lotteriet, jag vann en växt att ta med hem. Och eftersom jag är svag för brokbladigt så blev det en Pink Panda jordgubbe i brokig form som fick följa med hem. Fanns nog det som var exklusivare att välja på men hjärtat fick välja igår:

Nej nu får jag sätta fart, mina gäster kommer snart och stek och Hasselbacks-potatis ska fixas. Fast först ska jag ut i min tunnel och plocka en stor skål med sallad.

Så här såg den ut när jag kom in med den, fräscht ! Pepparmyntsbladen till vänster var till att garnera efterrätten: Vit chokladkräm med äppelbitar marinerade i mynta och citronsaft och mald ingefära. Blev mycket smaskens.

Ha en underbar helg !