Här har jag precis varit och plockat in ingredienser till lunchsalladen. Det växer fortfarande så det knakar i mitt bubbelplasttält i stora plasttunneln. Och jag blir lika LYCKLIG varje dag när jag kommer in där och får se allt det friska gröna !
Från vänster till höger är det följande sorter:

Salladskål Mizuna
och en annan namnlös sort från en blandning, och lite Rucola
Röd Cikoriasallat och under den små Pak choy blad Black Summer
Ljusgrön plocksallat Green Ice (ny för i år hos mig, jättegod och krispig)
Rödtonad plocksallad Lollo Rossa (också ny för mig, god och vacker)
Strandkämpar ( en växt som är släkt med groblad, härligt tuggmotstånd)
Persilja
Pak Choy Pueblo
Ett blad röd grönkål

Totalt 11 sorter, inte illa för att vara i slutet av oktober. Jag tycker att salladen blir godare ju fler sorter man har i den.

Utomhus kan man fortfarande skörda Persilja, Trädgårdssyra, Mangold, Stjälkselleri, Piplök och Luftlök.

Här är ett utdrag ur boken Skogsträdgården/Permakultur för hemmabruk
av Robert Hart:

Våra förfäder skilde inte på örter och grönsaker. Allt som var grönt och ätbart, odlat eller vilt användes i sallader. I det klassiska verket om sallader av John Evelyn “Acetaria” publicerad 1699, beskrivs 73 växter som kunde ätas råa på hans tid och han kunde ha nämnt ännu fler. Det är ibland svårt att skilja mellan örter och grönsaker. Exempelvis libsticka, en magnifik flerårig växt som är släkt med selleri och kan bli nästan två meter hög – är det en grönsak eller en ört? Likaså kan man tveka på fänkål och trädgårdssyra. Men den spelar ingen roll. Vad som däremot är viktigt är att förstå att sallad på olika växter är den mest näringsrika av alla rätter och borde ätas varje dag.
Joy Larkcom, som är våra dagars John Evelyn, visar i sin fascinerande bok “The Salad Garden” på mer än 140 ätbara växter som kan användas i sallader. Hon gjorde en resa på kontinenten och upptäckte att många av Evelyns salladsväxter fortfarande används som föda i länder från Portugal till Ungern. Hon upptäckte också växter som Evelyn inte kände till. Senare har hon kompletterat med många orientaliska växter, som nu börjar bli tillgängliga hos engelska fröfirmor.

I USA har permakulturodlare letat fram många sorter av mycket tåliga sallads-kålarter som tål att växa in princip hela året utomhus. Undras om man skulle kunna beställa frö från overthere kanske ? Det är ju en dröm att kunna skörda gröna blad hela året. Jag gör ofta salladen på Vitkål eller Kålrabbi och rivna morötter på vintern, men inslag av gröna blad gör ju det hela lite roligare.

Så här blev i alla fall salladen idag, tomaterna hänger med än, mognar fram i lite lagom takt, alla de där gröna jag plockade in när det frös.


Och här är en underbaring som man också kan ha i salladen. Violer i olika varianter. Hon kommer nästan först på våren och håller ut, ofta ända in i december. En av mina älsklingsblommor…men jag näns inte plocka av dem till salladen den här tiden på året…..