Dagens lunch blir färssoppgryta. Mycket lättlagad höstgryta som värmer och mättar bra. Här är receptet om du vill prova:
Färssoppgryta 4 portioner
Praktisk lättlagad gryta som är alltiett.
250 gram blandfärs
(eller fläskfärs)
2 msk smör
1 gul lök
1 klyfta vitkål (jag använder oftast grönkål el svartkål)
5 morötter
10 potatisar
1 burk krossade tomater (eller egna, 400 g)
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
2-3 dl
buljong (vatten o tärning eller ströbuljong)
salt, peppar
2 msk hackad persilja (minst, gärna mer, persilja är gott o nyttigt)
Bryn färsen i matfett i en gryta.
Skala och skiva löken, strimla vitkålen fint, skala och skiva morötterna och
potatisarna.
Blanda ner alltsammans i grytan. Tillsätt de krossade tomaterna, pepparkorn och
lagerblad, häll på buljongen. Låt
alltsammans koka tills rotfrukterna är nätt och jämnt kokta. Smaka av med salt
och peppar. Strö persilja över och servera direkt ur grytan.
Jag brukar ofta göra dubbel sats, god om den får stå några
dagar också, och fungerar bra att frysa. Vill man ha den helt vegetarisk kan
man ju bara hoppa över färsen.
Ibland har jag fräst med en chorizokorv i slantar tillsammans med färsen, det
blir en extra krydda och är väldigt gott.
Smaklig måltid !