Nu har sista omgången Brännässlor torkat ovanpå pannan i köket. Dags att stoppa i burkar för användning under vintern. Främst använder jag nässlan till om man får muskelinflammation någonstans. Då kokar jag te på ungefär en matsked torkade nässlor och en tekopp med kokande vatten som får dra ca 5 minuter. Det går naturligtvis lika bra med färska, ta bara lite mer, brukar ta 2-3 toppar med ca 5 blad på.
Det händer också att jag blandar malda nässlor i brödbaket, många nyttigheter.
Här är lite fakta om Brännässlan som jag samlat på mig tidigare:
Nässlans läkande egenskaper
Drick färsk saft eller infusion vid järnbrist.
Saft eller te hjälper mot gikt och reumatoid artrit. Inflammationshämmande.
Kemiskt innehåll:
Stora mängder av mineraler och vitaminer, inklusive järn,
kalium, kalcium, kiselsyra och C-vitamin. Brännhåren innehåller myrsyra och
histamin.
Medicinsk verkan
Blodstärkande, blodstillande, milt urindrivande,
allergihämmande, näringsrik.
Brännässlepulver
Används mot artrit, astma, högt blodtryck, nedsatt cirkulation, diarré,
urinvägsinfektioner, menstruationsblödningar, “åderförkalkning”, grå
starr(håller ögonlinserna rena), värk. Nässla rengör bindväven, stimulerar
mag/tarmkanalen till jämnare funktion, stärker/vitaliserar hår, naglar och hud.
Vårstädning:
Ett te gjort på lika delar brännässla och snärjmåra (Galium
aparine) blir en bra örtbaserad utrensningskur, användbar när som helst under
året mot envisa pormaskar och utslag samt mot tyngdkänsla pga vällevnad (ha ha,
vilket uttryck va !). Drick tre tekoppar (7,5 dl) om dagen under flera
veckor.