NU VÄXER DET FÖRSTA GRÖNA I MITT KÖK !
GRANEN HAR SKJUTIT NYA FINA GRÖNA SKOTT…..MUMS! Vårens första vitaminpiller. Jag knaprar i mig några om dagen och tror att det gör nytta, det lär vara lite av en utrensningskur också, kan behövas efter julmaten.
Granskott kan användas till ganska mycket, om man kollar runt lite på nätet:
Detta är just de gröna skotten man ser på granarna tidig vår. Väldigt mycket
C-vitaminer och mineraler i de unga skotten. Njut av granskotten i form av
t.ex. i sallad, på smörgås, Granskottssirap i te eller på glass, baka in färska
skott i brödet, men pröva dig fram med mängderna först. Andra
användningsområden är: inläggning av sill (sk.Kottesill), gravning av Lax, smaksätta nubbe,
Granskottssaft eller Soppa och varför inte Syltade Granskott, i en viltgryta
passar de också bra.
Vid njurproblem
eller graviditet skall du nog avstå.
Enligt Bondepraktikan rekommenderades man att äta färska
granskott mot vårtrötthet.
Något väldigt enkelt och gott är te kokt på granskott.
Förr gjordes inläggningar på samma sätt som med gurka och
rödbetor.
Det här kanske kan vara värt att prova ?
Gammelskogens syltade granskott
1 liter
granskott
1 liter
vatten
1 dl
vitvinsvinäger
500 gram
socker
½ dl rosépeppar
Plocka granskotten när de är späda, ljusgröna och 2-
3 cm
långa.
Blanda lagen.
Lägg i granskotten och sjud försiktigt (inte koka!)
cirka 10 minuter.
Lägg granskotten i glasburkar.
Servera till kött eller fisk, eller som tillbehör till
smörgåsen!
Hållbarhet: minst 3 månader i kylskåp.
Recept: Eva Kullenberg
”Både te och sirap av granskott stimulerar
ämnesomsättningen, och du kan baka in färska skott i bröd om du vill. Pröva små
mängder först.
Sirapen är också bra mot hosta, och om
du gör din sirap med tre delar granskott och en del blad av groblad får du en
ännu bättre hostmedicin – vuxna tar en matsked vid behov, barn 1-2 teskedar.
Teet är lätt att göra: häll 2 dl kokande vatten över 1 msk
krossade granskott, låt dra i 5-10 minuter, sila, njut. Om du vill dricka
granskottste året om kan du frysa ner fina unga granskott; de hålls bra isär i
sin påse i frysen.
Efter en ansträngande dag kan det vara bra att slå sej ner i
badkaret med ett starkt te av grankvistar. Utvärtes, inte invärtes: koka upp en
handfull unga kvistar i 2
liter vatten, låt puttra en stund, sila, låt svalna
något och häll i vätskan badvattnet. Badet lugnar nerver och stimulerar
skinnets blodcirkulation.”
http://www.henriettesherbal.com/sv/sb-trad.html
Ett enkelt recept på granskottssirap hittade jag:
Man fyller en glasburk med granskott, varvar ev med skivad
citron. Häll över socker så att det täcker. Ställ i soligt fönster och låt
smälta ner till en sirap. Sila av efter ca 14 dagar.
Ett lite mer avancerat recept på granskottssirap:
Varva 5 dl
granskott med socker så att det täcker skotten. Låt stå 1 månad i soligt
fönster och vänd på burken då och då. Man kan se att skotten saftar sig och
blir rödaktig till färgen. Sila. Blanda sedan i 1 1/2 dl renat (40%) och pressa
i en silad saft av 1/2 citron. Ta därefter 1 tsk vid behov.
* Man kan också vara än mer nyttig och låta granskotten täckas med flytande
honung. Låt det stå 1 mån i soligt fönster och sila därefter. Ta sen 1 tsk bid behov.
Och här är ett till på samma tema:
Samla en korg full med mjuka gröna skott
(gran) skotten skall ännu vara mjuka.
Låt din skörd vara under vatten i 10-15 minuter så att proteinerna kan ge sej
av, häll sedan skotten i en kastrull och täck dem med vatten. Koka upp och låt
puttra på låg värme i 15-20 minuter, sila. Sätt eventuellt nya skott i samma
vatten och koka igen i 15-20 minuter, sila igen. Väg din vätska och sätt till
lika mycket socker. Låt koka under ständig omrörning tills du har en
sirapsartad konsistens .Häll din färdiga sirap i fina burkar och sätt etikett.
Om du förvarar sirapen i kylskåpet bildar den rätt fort kristaller, men den
hålls flytande i frysen i åratal.
GRANSKOTTSSNAPS
Täck 8-10 rejäla granskott med brännvin o låt det dra en månad innan det silas
av. 5-7 cl av essensen räcker till en liten flaska brännvin. Tillsätt ett par
rågade teskedar socker o låt snapsen mogna minst ett par veckor(Lagom till
kräftorna!)
Ett alkoholfritt alternativ är GRANSKOTTSDRICKA:
C:a 2 liter
2 liter ljusgröna granskott
1 skivad citron
1 liter vatten
1 liter socker
1 msk citronsyra
Rensa granskotten från skräp. Lägg dem i en rostfri kastrull eller bunke. Täck
skotten med en skivad citron.Koka upp vatten, socker o citronsyra. Häll den
kokande lagen över granskotten. Låt stå kallt o dra i 2-3 dygn. Sila av drycken
genom en silduk. Häll på plastflaskor o frys in det som inte går åt på en gång.
För att göra de större recepten får man nog vänta till våren. Men koka te eller ta några skott i salladen kan man göra redan nu.
Hej Ann !Kul om du gillar mina recept och min blogg 🙂 Tyvärr har jag ingen aning om vad kottesill är, så där kan jag inte hjälpa dig. Välkommen igen !
Letar förtvivlat på nätet efter ett recept på kottesill. Kan du hjälpa mig? Gilar dina spännande recept och kommer att testa flera av dem. Tack för en mycket intressant blogg, sätter ett bokmärke för att inte tappa bort dig. =D
Hi hi Helena…jag tror nog du överlever !
Tack Helen, ja nyttiga ska de vara, om man sen gillar smaken är en annan femma. Visst är det kul med bloggandet, man lär sig ju nya saker av andra varje dag nästan, helt fantastiskt…vilka hjärnor vi kommer få !
Hej Lisa!
Vilken superbra information!
Hade ingen aning om att man kan äta granskott och att dom dessuton var nyttiga!!!!
Tänk vad underbart att man kan lära sig något nytt varje dag :=)
Ha en fin helgdag!
http://helenstrdgrd.blogspot.com/
Ja smaka borde man ju tordas iaf så får man se om det bli nån mer gång…
Jag är oxå sugen på att sätta skott men brukar hålla mig till februari.Men fröna så fort de kommer ska de sås o ut i snön!
Kram från mig!
Hej Katarina ! Ja det törs du nog ! Jag tycker de är lite syrliga i smaken, inte så dumt alls faktiskt. Fast smaken är ju olika…
Granskotten ser faktiskt riktigt goda ut, få se om jag vågar sätta tänderna i dem…
Hälsningar
Katarina