Idag blev det vegetarisk tacopaj, mums !
Vi använder oftast svarta bönor till den här pajen. Förstår inte varför jag inte testat att odla svarta bönor. Måste komma ihåg att så det i år. Någon som provat?
Till pajen använde jag
3 gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor
ca 3 dl kokta svarta bönor
bryn löken på svag värme först, den får inte bli bränd, lägg i bönorna och krydda med
spiskummin, oregano, salt, chili och kryddig tomatsås.
Förgrädda ett pajskal i 225 grader ca 10 minuter.
Rör ut fyllningen med lite creme fraiche om du vill, inte nödvändigt.
Garnera med lite tomater och paprika och lägg på ost.
Grädda i 200 grader i 20 minuter.
Visst är vinbärstomaterna söta 🙂
Till pajen gjorde jag en pizzasallad
Hämtade bladkål och spetskål Kalibos ute i plasttunneln, den levererar fortfarande massor av bladgrönt. Några rivna morötter till det.
Kokar upp 1/2 dl vatten, 3/4 dl olja och 1/2 dl rödvinsvinäger. Tillsätter örtsalt eller salladskrydda, svartpeppar och en gnutta socker.
Häll den varma dressingen över salladen. Blir nästan godast dagen efter.
Till fikat blev det mango-kashewbollar.
1 dl havregryn
1 dl kashewnötter
1 dl frysta mangobitar
drygt 1 msk cocosolja
Kör ihop i mixern och rulla bollar. Planen var att rulla dem i cocos, men den var slut så det fick bli sesamfrön istället. Gick bra det med 🙂
Jag tog inget socker i för jag försöker undvika det, men den som är en sockergris kan ju ta i lite 😉
Ditt glutenfria bollrecept måste jag pröva!
Det går att så svarta bönor här i Sverige! Fröer till sorterna ‘Cherokee Trail of Tears’ och ‘Black Valentine’ finns hos Seed Savers Exchange.
Hur har det gått med dammen?
Allt gott!/Laila
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 15.4px ‘Times New Roman’; color: #666666; -webkit-text-stroke: #666666}
span.s1 {font-kerning: none}