Jag försöker hinna få höststädat i kökslandet innan det fryser till.
Mellan armeringstunnlarna är det i alla fall rensat och återanvänd hästgödsel från säckar i tomattunneln är pålagt. Nu ska där på löv och hö inför vintern.
Idag var det skurväder så då blev det inget rensat, röjde i växthuset istället.
Kålen trivs verkligen den här milda hösten. Här är smörkål, så läckert gulgrön.
I år har jag provodlat Sprouting broccoli,sort `Purple sprouting´. I England odlas den för övervintring och så kan man skörda tidig vår. Men nu har mina plantor börjat ge skörd.
Snygga lila broccoliskott, inte så stora. Kraftig smak, lite annorlunda än vanlig broccoli, jag gillar den.
Nu blir det ju spännande att se om den övervintrar och ger även till våren. Kanske måste skydda den lite med fiberduk eller extra löv. Och mot haren förstås.
Brysselkålen är som vanligt väldigt sen. Varför envisas jag med att prova undrar jag ? Små ynkliga rosetter på stammen. Undrar när man ska behöva så den för att få skörd ?
En senkommen Broccolo Veronica F1. Plantorna bredvid skördade jag i augusti, men den här lät vänta på sig.
Broccoli Thompson ger små skott kontinuerligt.
Mannen har hjälpt till med att släpa ut en del av tomatsäckarna med hästgödsel och lagt ett tjockt lager på komposten. Nästa år tänker jag odla i kompostlimpan.
Tjyvstartade lite i år med några överblivna kålplantor, de växer bra, men kål-larverna har försett sig av bladen.
I blivande skogsträdgården har ett av mina frösådda äppleträd gett skörd för första gången.
Precis som syskonträdet strax intill verkar även detta vara en mycket sen och hård vintersort lämplig för lagring länge.
Äpplen från syskonträdet har gått att lagra ända till nästa sommar.
Frösådden gjordes av frö från Gala-äpplen från mataffären för några år sedan.
Hej Malin !
Visst är det 🙂 Kålmalen var svår här i år, men jag läste i tidningen Viola att det tydligen var extremår för den i år, vilket inte är så vanligt. Jag tycker kålnätet som jag köpt från Ohlssons frö är suveränt, bara man ser till att det inte blir några glipor. Ja kålen är nästan det viktigaste, så nyttig och så god.
Turex var det ja, hoppas Carina läser din kommentar ifall hon vill prova.
Kram !
Kul att lära känna varann lite mer så där på nätet…
Kålfjärilar – ja jo joajo hatar de små asen. Eller hatar men det är så kämpigt att fajtas med dom. De gjorde tabberas på alla mina kålsorter i år. Hann inte med att plocka de små så det blev som att odla massgravar av kålplantor. Så toktrist men jag får skylla mig själv för det är ju knappast en nyhet att de finns. MEN jag tog tag i saken och sprejade med lösningen av turex som jag köpt av biobasiq (bakterier som går in i tarmkanalen på kålfjärilsslarven). Och som ett under har de på sensommaren och i höst uppstått i från de döda. Har både smörkål, spigarielli italiensk broccoli, spetskål och röd grönkål som skördas och sparas till en senare höstning. Att det skulle påverka någon annan fjärillsort, ser jag som mycket liten trolighet? Alltså inte om man bara sprayar på kålplantorna där kålfjärillen har kuvösverksamhet. Jag har haft stooora mängder fjärillar i år här som vanligt så det är jag trygg med. Men jag borde ge kålen som jag dyrkar en bättre chans med nät? duk? och lite mer förebyggande åtgärder. Vi får se om några månader…
Stor kram Malin
Ps läckra bilder och kul med äppelsådderna!
Hej Carina !
Ja mmm, den ääär god 🙂 mild och fin i smaken. Ja kålfjärilar och i år särskilt kålmalen, är bedrövliga ! Jag odlar alltid kålen under insektsnät, men i år hann jag inte få ut plantorna ur växthuset innan de var angripna. Det var mycket pyssel i år att hålla odjuren borta. Så här sent på säsongen brukar det inte vara något problem att ta bort nätet, men nu har det varit så varmt så jag hittar en och annan larv fortfarande. Annars finns det naturliga fiender till kålfjärilen att köpa, biologisk bekämpning. Jag har varit lite reserverad till det ifall nematoderna skulle ge sig på de andra fjärilarna också, men många som provat säger att det är bra.
Ha det fint !
Mmm… ..smörkål… det lät gott! Odlar inte kål eftersom den nästan alltid blir angripen. Hur gör du för att undvika det? När mamma satt brysselkål har skördat den sent, sent på vintern och ofta slagits med rådjuren om skörden 🙂
Ha det gott! /Carina