Jag är så tacksam !!!
Tacksam för att vi har kunnat äta färskt grönt hela långa vintern.
Se här vad jag plockade in till lunch idag, från landet och kallväxthuset…är det inte otroligt ?
Mizuna och Tatsoi sallatskål, Vintersallat, Cikoria Variegata Castelfranco och Palla Rossa, Grönkål grön och röd, Mangold Lucullus, toppblad samt huvud från brysselkål, Svartkål, Rucola, Salladslök, Persilja. Plus en knippa timjan.
Smakade utmärkt till nötköttsgryta med tomat och timjansås och lite fetaost på toppen av salladen 🙂
I brist på grönt i trädgården får man gå till skogen på en morgonpromenad,
där finns det alltid grönt.
En rotvälta är som ett helt universum….med hemliga grottor….och matnyttigt finns här också, harsyra syrligt och gott…vem bor i grottan därbakom ? Naturen inspirerar mig mest av allt.
Det är fler som får inspiration från naturen…..
Igår var jag med Guldkornen på konstutställning i Marieholmskyrkan.
Elizabeth Larsson som jobbar i många olika tekniker, ställer ut på temat:
I Guds natur.
Utställningen är öppen till 24 februari, se mer här
Nu ska jag fröa vidare.
Det börjar att sticka upp lite i det tidigast sådda, men pyttesmått än så länge.
Igår sådde jag perenner, bland annat: Rosenflockel, Gullstav, Inula, Primula vialii, Thalictrum några olika, vit Blågull, Björnrot. Och några ettåringar: vit Tobak och Sommarlavendel.
Hej Malin !
Bergsbräsma ? vafalls, något som jag inte vet om att man kan äta 😮 måste spana google genast 😉 Pust, det låter tungt..men skönt trött brukar man bli av sånt grovjobb. Ja nu hoppas jag det växer så det knakar hos dig så du också för njuta grönt snaaart ! Kram !!!
Ja du vet jag vad jag tycker om grönt om vintern… Plockade själv bergsbräsma och njöt av igår. Idag motorsågsarbete hela eftermiddagen så mina armar är något tunga….
Sådde gröna blad igår – hoppas på snabb tillväxt – vill ha massor med grönt snabbt!
Kram Malin
Hihi, Annelie 🙂 ja det är tur det…kan aldrig gå väl utan 😉
För väl att jag ska odla kålrabbi då, så att jag överlever. 🙂
Tusen tack för svaret!!!
Hej Laila !
Visst är det petigt och tar tid med sådderna ! Men jag
sår en hel del i krukor och skolar om senare. Just det där att stå och
pilla i fröna ett och ett i brätten är förfärligt tidsödande…å andra
sidan spar man tid vid omplanteringen sen. Men sen är det platsen också,
med värme den här tiden. Så det blir en hel del bredsådd också.
Ha en fin helg !
Hej Annelie !
Jo men det går fort när man väl sått 🙂 Bra det, kålrabbi är livsnödvändig 🙂
Ja det var en bra fråga…jag har ju bara odlat på friland. Och visst får den en ganska djup rot, men inte såpass som 30 cm tror jag inte. Kanske ändå är bättre och odla de små sorterna i så fall. Superschmelz blir ju större i allt. Annars växer rabbisen över jorden ja. Go helg !
Jo. helt otrolig morgonskörd!
Fattar inte hur du hinner så så mycket! Här tar det en hel dag innan jag får ett litet såbrätte färdigt…
Ahh vad jag blir sugen på att börja se mina småttingar börja gro. Fast fröna är ju inte i jorden än så jag får nog vänta ett tag tills dess. Jag ska absolut odla kålrabbi, jajamensan både kålrabbi och majrova kommer det bli. Det jag undrar över gällande kålrabbi som du kanske kan hjälpa mig med är: Kan jag odla rabbin i odlingslådor på ca 30-40 cm djup, eller måste det vara djupare? Enligt vad jag läst så växer ju dessa rabbis ovan jord, men har de “jätterötter”? Ha en fin helg! Kram/Annelie
Gokväller Maria !
Jo det var så att det riktigt kryllade av vitaminer när vi käkade, det riktigt kändes i systemet, fniss ! Å visst blir man glad av att äta något så vackert.
I år har jag ju grönsakerna mestadels i stora växthuset, men bara en fiberduk över. Det har varit -17 som lägst och det mesta har överlevt. Fast det har ju inte varit någon vidare fart på tillväxten det sista, fast nu börjar det röra på sig igen, de dagar solen är framme sticker det upp till ca plus 10.
All kålen har jag i plasttunneln och där blir det nog kallare på nätterna , men den tål ju. Planterade in den i beg plastsäckar som jag haft tomaterna i, i höstas.
Ja naturen är livsviktig 🙂 Kram !
Den gröna salladsvitaminbomben går inte av för hackor! Så vackert och gott.
Jag undrar, har du en specialavdelning inne i kallväxthuset som håller en viss temperatur? Du har nog visat det tidigare, typ extra plasttält runtom salladen eller så? Hur låga temperaturer växer sallad i egentligen?
Jag delar din fascination för naturen, som alltid ger vila och saker att titta på så att man kan koppla bort allt annat för en stund.
God kväll! / Maria