Nya spännande smaker…
I år har jag odlat Huckleberry (Solanum melanocerasum) och Sunberry (även kallad Wonderberry, Solanum burbankii).
Huckleberry kom tidigt igång men är fortfarande inte mogna. Sunberry däremot grodde så sent, så jag tänkte att det blir väl aldrig något av dem…men sedär, nu fanns det mogna bär igår för att provsmaka 🙂 Ingrid tyckte att de smakade som en surare variant av Physalis. Godare bär har jag ätit, men de kanske kan vara fina i en sylt. Får testa en miniburk 🙂
Physalisen är bara såååå god när man odlar den hemma, går inte att jämföra med köpe. Igår plockade jag två meloner av Minnesota Midget. En kulturarvssort från Amerika, som de vill få folk att odla för att bevara den. Jag har haft den förut och den är pålitlig. Blir inte så stor, men åh så söt och god. Orange fruktkött. Här står Huckleberry inomhus nu. När det var frostrisk förra veckan så släpade jag in plantorna i växthusen. Två i det stora, en i tunneln och en i lilla växthuset, så får vi se var det mognar fortast. I år har jag också odlat Oca för första gången, jag fick utsäde från en annan Sesammedlem. Det är en knölväxt som man skördar sent. Därför har jag odlat den i kruka…för små krukor inser jag ju nu, hihi! Men utsäde till nästa år ska det väl bli i alla fall…Så nyfiken på att provsmaka! Paprikor och chili levererar i mängd i år. Och tidigare moget än vanligt pga all sol. Ett helt bevattningsbord har jag med chili och paprika plus hyllor utmed väggarna, ojoj, vi kommer att bli chillifierade i vinter 😀 Testat att röka chili i sonens rök också och sen gjorde jag rökt chilisås. Den blev rackarns god. Sålde lite på skördefesten i helgen som gick och den tog slut fort. Nu har jag rökt nya chilisar och ska göra mer sås. Ugnsrostad röra gör jag så ofta jag hinner och pytsar ner i burkar i frysen. Squash, paprika, någon chili och ovanpå det ett lager tomater. I ugnen på 125 grader 2,5 timmar. Mixar hastigt i matberedaren, så att det fortfarande är lite bitar kvar. Bra som pizzafyllning, som soppbas, i såser mm mm. Tänker prova att göra sån röra med auberginerna också. Har massor i år.
Det här är Early long purpleoch det här är Early BlackHalvtorkade tomater färdiga för frysen. Torkar dem på svag värme, ca 75 grader ganska många timmar. De ska inte vara heltorra. Sen paketerar jag och lägger i frysen. Gott i salladen i vinter, eller att ta upp en burk, hälla på olja och lite vinäger och tillsätta vitlök och basilika. Mums! Jag är lite tveksam till att konservera dem någon längre tid i olja, då det lätt kan uppstå förgiftning/botulism i oljeinläggningar. Därför gör jag hellre så här och så äter vi dem snabbt sen när jag gjort i ordning det. På´t igen 😉
Ha en skön helg!
Skördar nya smaker…
Grönsakslandet Posted on 16 Sep, 2016 08:45- Comments(1) https://blog.lisastradgard.se/?p=70
De bären har jag aldrig hört talas om!
Vilka mängder chili och paprika du har! Här svämmar frysarna redan över av all skörd och torken går för fullt…
Allt gott!/Laila