I veckan har jag bakat Frölimpa eller sk Stenåldersbröd, det blev gott 🙂
Frölimpa eller sk Stenåldersbröd
7 dl gryn och frön blandat av tex
solrosfrön
linfrön
pumpakärnor
sesamfrön
mandel
hasselnötter
5 ägg
½ dl oliv eller rapsolja
1 ½ tsk salt
Smörj en limpform.
Vispa äggen kraftigt. Blanda med övriga ingredienser.
häll i formen och grädda i 160 grader i ca 60 minuter.
Låt brödet kallna helt innan du tömmer upp det och skär i det.
Jag hade svårt att tro att det skulle hålla ihop såpass som det gör, utan mjöl. Men det blir stabilt och bra.
Nästa gång ska jag testa att ta i choklad och kanske lite aprikoser, gott till fikat.
Testade också ett ovanligt lyckat bönbiffsrecept
Kan rekommendera att spara någon som kall, då var de nästan ännu godare!
Bönpuckar
1 förp blandade bönor
1 förp vita bönor (jag använde dem i pappförpackningar, Zetas tror jag)
häll bort vattnet från bönorna!
100 g fetaost
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 ägg
ströbröd eller havregryn, ca 1 dl.
1 ½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Mixa sönder löken först.
Lägg sedan i resten av ingredienserna och pulsmixa, får gärna vara lite bitar
kvar av bönorna.
Låt stå en stund och svälla och stek sedan i rikligt med olja.
Ena dagen hade vi hemgjorda strips till och den andra dagen blev det uppstekta rester av diverse grönsaker från tidigare luncher.
Till det en sås gjord på 2dl turkisk yoghurt, 1 msk majonäs, 3 msk kryddig tomatröra el chilisås, 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar.
Gott !
Och det räckte faktiskt till en tredje dag, idag fredag hade vi kokt potatis och tomat/paprikasås till.
Slängde stekpannan full med frysta tomater och en näve paprika, kokade ihop dem på svag värme, tillsatte 2 klyftor vitlök och ett par kvistar timjan. Tillsatte grädde och litet vatten och så fick det puttra ihop. Det sista så lade jag i de kalla bönbiffarna och lät dem bara bli varma i såsen.
Skoj om du kan ha användning av recepten Laila 🙂 En skön och go helg till dig!
Kanonrecept för en glutenintolerant som jag! Det brödet måste jag baka och när vårt veganbarnbarn kommer på besök ska jag göra dina bönpuckar! Tack!
Trevlig helg!/Laila