Ännu ett år har passerat, och i en rasande takt, känns det som…

För oss har det varit ett turbulent år med dottern som blev så sjuk förra hösten, alla sjukhusbesök och annat som det drar med sig. Själv har jag råkat ut för diverse missöden och krämpor som hindrat mig från att jobba för full maskin. Och så förlorade vi mamsen där i april…ja det har sannerligen varit ett ledsamt år i många stycken….

Men så finns det så otroligt mycket positivt också, och när jag tittar igenom mina bilder från året, så är kontentan ändå – vilket fantastiskt år !

Inte minst alla vänner, kunder och besökare som har förgyllt året med era visiter här i min trädgård. Tänk att det finns så mycket trevligt folk 🙂

Men hur skulle jag ha klarat av det utan mina raska drängar…ja det hade då aldrig gått !
Fantastiska praktikanterna Kristoffer, Majsan och Andreas- tusen tack för er insats här hos mig i år !
Och tack Annika-det var en glädje och stor hjälp att ha dig här !
Allra största tacket får ändå gå till svärmor, min i alla väder raska hjälpreda- Alva- det har varit helt fantastiskt att få så mycket hjälp !


Den tekniska supporten är också förtjänt av ett stort tack !
HUR skulle det gå utan mannens insats i företaget…nada !

Snickerier, belysning, flytta ton av jord, hacka gröngödsel, köra fram, hämta vatten-hämta vatten-hämta vatten (eländiga torkår, hoppas det ALDRIG blir sånt mer !!!), skura plantbord, serva, serva, serva……
Tack kära Fredrik-för att du finns !

Januari var först grön och mild. Sen kom snön i mitten. Men skapligt milt ändå. Vi kunde skörda bladväxter hela månaden i polytunneln. Och första rädisorna sådda i höstas skördades.
Kollar växthuset noga eftersom vi fortfarande känner oss som nybörjare…
Februari var också rätt milt.
Kristoffer började på sitt examensarbete om planläggning av Permakultur här hos mig, med att mäta upp hela tomten. Vilken jättearbete !
Vi skördar fortsatt blad från både ute och inne och Sprouting broccolin börjar ge skörd. Jag börjar så smått med sådder i bubbeltältet i växthuset och har trevligt sällskap av Bamse.


Mars drar det igång på allvar med sådderna. Och ute är våren i full gång.
Kristoffer fortsätter med geologiska undersökningar, tar jordprover och besöker lantmäteriet mm. Vi skördar vidare av vårt övervintrade bladgröna 🙂

April är som vanligt OTROLIGT hektiskt. Som tur är så har jag svärmor och Kristoffer till hjälp några veckor. Massor av plantor som ska tas fram på kort tid. Plus att alla övervintrade plantor ska städas, klippas ner och placeras i rentvättade backar. Vi snickrar och målar en spalje till Kiwin. Öppnar i april pga den tidiga våren.

I maj är fortfarande produktionen av plantor i full gång. Tomaterna växer så det knakar. Majsan, Annika och Alva är här och hjälper mig.
Vi har också begravning för lilla mamma.

I juni är det vattning som gälller-hela tiden….Torkan går hårt åt både trädgård och oss. Mysiga Marie och Malin kommer på besök och gör reportage. Och allting blommar för fullt. Härliga blomstertid.

Juli försöker vi ta lite semester…nån dag sådär blev det i år 😉
Vattnar vidare. Och nu är skörden igång ordentligt.

Härliga skördetid. Men vi vattnar och vattnar. Mannen ägnar sista två veckorna av semestern åt att hämta vatten hos grannens damm, för brunnen sinar.
Tomaterna mognar i rasande takt. Öppnar i mitten av augusti igen.

I september är Andreas här och hjälper mig. Plus svärmor och Annika .
Skördar vidare och nu läggs mycket tid även i köket. Äntligen installerar vi vår nya kökspanna, den andra gick hädan i våras. Och nu kan jag laga mat på den också 🙂

Oktober är det skördetid av rotfrukter och lök. Förbereder vinterodlingen genom att flytta in kål och annat till tunneln allt eftersom tomaterna plockas ner och åker ut. Härligt milt och fint ! Mycket sol !

November fortsätter milt. Skördar för fullt av bladgrönt, paprikor, chili och fortfarande många tomater i växthuset. Packar in alla perenner i plasttunneln för övervintring. Skurar plantbord och växtbackar mm mm.

Milt så man kan jobba ute hela december. Härligt ! Försöker komma ikapp med ogräset i landet…går sådär 😉 Flyttar och planterar om en del.
Tomatlagret inne är välfyllt och även squash finns i mängd. Gröna blad har vi än !
Hela året blev fullt av klorofyll 🙂

Nu är det snart ett nytt kapitel

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA !

hoppas det blir välfyllt av trevliga och mysiga händelser.