Ooooh, vad en liten gumma får gnooo !
Jädrans snö…..jag som tänkte vila upp min lekamen lite inför vårsäsongen, tji fick jag….skotteliskott.

Många gångar bliiir det. Fast bara en snöskyffelbredd, lagom så kissen och jag får plats :-)…


Fast Bamse tänkte visst inte gå ut ur sin koja idag, därinne är det varmt och gott. Mannen har installerat frostvakt, rena lyxhuset för en katt. Och så har han genomskinlig plastlucka som han kan titta ut igenom…..perfekt span !

Men när jag började skotta så kom han i alla fall och sprallade runt i snökanterna, han dyker in i snön som om han tänkte fånga nåt därinne i drivan :-))men fint är det ju med snö, och det lyser upp !

Igår bakade jag glutenfria brödbullar.
Märker att jag inte tål bröd så bra, så jag tänker prova med mindre gluten.

Läste en artikel häromdagen om att forskarna kommit fram till att
socker, gluten och rött kött orsakar låggradig inflammation i kroppen
som kan vara bakomliggande orsak till många sjukdomar.

Glutenfria brödbullar

Ställ pappersformar i en muffinsform 12 st i plåt

Rör ihop:

½ paket jäst 25 g
3 dl kall mjölk
2 msk olja
1 msk bovetekross eller fiberhusk
2 dl havregryn glutenfria
1 grovrivet äpple eller lika mycket riven squash eller morot.
1 tsk malda brödkryddor
1 tsk salt
Blanda ihop ovanstående och låt stå och svälla i 5-10 minuter.

Tillsätt sedan
4 dl glutenfritt mjöl valfri sort
(jag använde 1 dl bovetemjöl, 1 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl havregryn
till)

Klicka ut smeten direkt i muffinsformarna.
Strö över solrosfrön eller några andra goda frön, pudra över lite mjöl.

Låt jäsa 1- 1,5 timma.

Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter eller tills bullarna
fått fin färg.

När bullarna är nygräddade sitter bullpapperet ganska hårt fast, men dagen efter eller när de
varit i frysen så lossnar papperet lätt. Vill man undvika papper går det
såklart att smörja formen istället.

Om man inte har en muffinsplåt går det förstås också att
klicka ut degen direkt på bakplåtspapper på en plåt, men degen är ganska lös
och flyter ut en del.

Har de varit framme ett par dagar blir de godare om man stoppar dem i brödrosten.

Nu har jag hämtat en låda Melonäpplen i uthuset, så får vi se vad jag ska göra av dem…..