Igår hade vi denna färggranna sallad till lunch, nyskördat från köksland och kallväxthus. Vilken lyx det är !
Idag blev det tacos till lunch med bara hemskördat: majs och bönor från frysen, tomater, sommarsquash, kålrabbi, morötter och sju sorters bladgrönt från kökslandet. Kryddiga tomatsåsen passar bra till. Fast köttfärsen är köpt 🙂
Och ja, jag har tomater och sommarsquash kvar än….flera brickor med tomater och squash, de har stått sig bra.
Till kvällsmaten plockade jag in grönkål och gjorde grönkålspesto:
ca 3 dl grönkålsblad utan mittnerv.
3 vitlöksklyftor
1 dl solrosfrön
1 dl ost
1 1/2 dl rapsolja
Kör i mixer till en lagom konsistens, späd ev med mer rapsolja om du vill ha rinnigare konsistens.
Vi hade pasta och stekt kasslerskiva till det och
rödbetsskivor med mozarella :
Skivor av rödbetor
lägg på en droppe honung på varje skiva
lägg på en skiva mozzarella (eller fetaost eller någon annan ost du gillar)
kör i ugnen en stund tills osten smält och rödbetan mjuknar något.
Ett nytt blad som jag lärt mig använda i år är toppskotten på brysselkålen, jättegoda blad med mild kålsmak.
Tipset snappade jag upp i senaste numret av tidningen Äkta Mat där det fanns en artikel som hette Galen i kål …väldigt inspirerande !
Artikeln handlade om Ugglarps gård där man har hela 150 sorters kålartiklar i sortimentet ! WOW ! Man använder de vanliga kålsorterna på fler sätt för att få till den mångfalden….som tex toppskotten på brysselkålen…små söta blad, se nedan. Mina kålplantor i plasttunneln som jag tryckte ner i plastsäckarna där jag odlat tomater. Brysselkålen är rätt avplockad efter helgerna. Annars finns det en hel del kvar.
Tack Annelie !
Här var vi lite skeptiska till kålen till en början, det blev mest broccoli. Men nu har vi lärt oss….som tur är 😉 Ja vilket utbud det finns, hittade en för mig ny fröfirma häromdagen som hade spännande sorter från ryssland bland annat, mycket härdiga, det behövs ju här i kalla norden.
En skön helg önskar jag dig också. Kram !
Härliga bilder!!! Har under året som gått blivit en riktig kålälskare. Mums vad gott det är och vilket jätteutbud av kålsorter det finns, verkar aldrig ta slut!
Ha en fin fortsättning på helgen. Kram/Annelie
Hej Laila !
Jo det är nog rekord, i alla fall i den här omfattningen. Jag har noterat att vissa sorter står sig betydligt bättre än andra, tex har de plommonformade stått sig betydligt bättre än andra. Som en liten röd cocktailplommontomat som jag tagit frö ur en köpt tomat, den sprack inte i odling och har hållt sig jättefin. Inte så oväntat kanske, köpetomater är ju framförädlade för lång hållbarhet.
En del småttingar har förstås börjat torka i värmen inne, jag tycker de är jättegoda, på väg mot soltorkade…övriga familjen avstår helst….fegisar 😉
Ha det bra !
Vilka lyxmåltider! Tomater fortfarande – är inte det rekord? De gröna jag lade för eftermogning ruttnade snabbt…
Ha det gott!/Laila
Okidok, då ska jag kolla efter det namnet istället. Har inte hunnit titta för jag försöker få till min Facebooksida sent omsider….inte så lätt när man har teknikskräck, hihi :-))
Men nu är den där i alla fall. Ha´re bra ! Kram
Kom på att den heter Copenhagen Food. Köper den i Danmark…
Har planer på att stoppa ner all vitlöken i veckan… Har förberett jorden osv. Eget utsäde i år – första gången det är möjligt. Hade en grymt fin skörd som även har sålts och äts för fulla fat… Nåväl. Må väl – kram!
Malin
Halloj Malin !
Nom nom, skockor är gott det oxå 🙂 Ja rå finstrimlad brysselkål hade vi häromdagen, jättegott. Ska genast kolla in tidningstipset. Känns härligt att börja med sådderna nu, hopp om vår liksom. Fast vi får visst passa på att njuta mildvädret för nu lovar de kallare till helgen 🙁 Får sno på med lite till i veckan så man kan gå i ide´sen om det blir snö….får väl inventera mina fröförråd då. Kram !
Halloj
själv grävde jag upp några kilo jordärtskockor igår och kokade en grymt god soppa med potatis osv. Några droppar av vårt rökta drakblod… yummiyummi.
Kål är helt grymt gott! Jag fortsätter att tjatat om rå bryssekål i sallad… Måste tipsa om en tidning som heter Copenhagen. Skriver snart på bloggen så kommer du fatta. Har idag sått en massa (enligt mig) perennfrön som står i det kalla växthuset nu, även hästkummin och spansk körvel. Sen tog jorden slut… Sitter och gör listor på frön som är slut… bla brysselkål och purjo! Beställer plantkataloger och NJUTER av det hittills milda vädret.
Kram Malin
Hej tant Otteskrufv !
Ja ujuj, många är det som vill vara med och dela på godsakerna, här har vi viltstängsel och fiberduk, annars vore det omöjligt. Ja vilken tur att frukosten var inmundigad 🙂 Ha det gott !
Kul med kål om man klarar sig från loppor och rådjur. Himla tur att jag precis ätit frukost, annars hade jag blivit hungrig av dina bilder 🙂