Oj vad sista öppet-veckan gick fort !
Jag vill tacka alla kunder för i år
och hoppas vi ses igen till våren !
I onsdags hade 14 Guldkorn blomsterpyssel här i mitt växthus
Trots att Dahliorna hade frusit så hittade vi riktigt mycket användbart i trädgården att göra arrangemang av.
Här jobbas det flitigt.
Både kransar och arrangemang i vaser och krukor blev det. En massa fint !
Så nu ska jag ha semester…från plantorna 😉
I grönsakslandet lär det bli full fart, allt ska upp och sen ska det klippas ner och rensas och läggas på kompost och marktäckning…..
Nu håller jag på och slutskördar tomater i plasttunneln. Vi har nätt och jämnt kunnat hålla frostfritt de kalla nätterna som varit.
De här plockade jag i veckan, och i helgen har svärmor plockat ner flera brickor till med gröna och halvmogna.
I fredags grävde jag upp morötterna i min armeringstunnel. Det blev ca 65 kg morötter som kom upp, det är jag nöjd med.
Det hör till det roligaste att skörda morötter. Kanske beror det på att man inte riktigt vet vad som döljer sig därunder, lite överraskningsmoment när man suger tag i blasten och drar…
och tjoho…det var en fin knippa 🙂På bilden syns hur jag gjorde i år för att slippa rensa. Markduk i mittengången och jordgubbsmarkduk (mer som en svart fiberduk) mellan raderna. Fungerade bra. Jag har inte gallrat morötterna i år heller.
Med en del sorter fungerar det utmärkt, andra hade mått bra av lite gallring. De här sorterna har jag odlat i år:
(Uppifrån, hö-vä och nedåt:)
Chantenay Red Cored, kort och knubbig, bra att lagra, håller sig saftig.
White Satin, vit morot, ny för i år här. Blev jättefina och lagom stora utan gallring.
Yellowstone, gul morot, storväxt och pålitlig.
Amsterdam, smala långa rötter, gick lätt av, hade mått bra av gallring.
Autumn King 2, brukar bli bättre, kunde gallrats mer.
Samuraj, röd morot, gick i blom som vanligt ! Inte många rötter användbara.
Atomic Red, röd morot, mycket bättre än föregående, ingen blom, fina rötter.
Flakker 2, godaste moroten tycker vi. Skaplig storlek.
Nu återstår att provsmaka och se om man hittar en ny favorit.
Igår förbarmade jag mig över Dahliaknölarna. Så nu är de i jordkällaren allihop och vilar till nästa år.
I plantskolan tävlar perennerna om att visa upp snyggaste färgerna just nu. Den blå ängsnävan Johnson Blue får röd höstfärg och den vita ängsnävan får limegul färg på bladen. Läckert ihop !
Jag gillar hösten i min trädgård. Tror nästan att jag gillar den årstiden bäst här, hur underbar än våren är så passar hösten så bra i min trädgård.
Bäcken fick somna in i helgen, nu är den tyst och stilla. Så kom utebelysningen på istället 🙂
Nu ser man det stora i det lilla. Kärleksörten håller ut, här i sällskap med Blodtoppen som viskar förtroligt. De kalla morgnarna i förra veckan var magiska. Morgonljuset gör allt så mycket vackrare. Klätterhortensian på apeln lyser i limegult. Det droppar och prasslar när frosten släpper. Sköldpaddsörten får mustig färg i morgonljusetOch spirean ryker ! Morgontvätt i första solglimten för dagen. Ha en fin vecka alla 🙂
Hej Kerstin !
Javisst är de snygga nävorna ! Går och glor i mina rabatter om jag möjligen skulle kunna ta skohornet och baxa in någon någonstans…men det verkar omöjligt 😉 Får nog bli utökning av rabatt snart…bara jag hinner innan det fryser.
Precis som det ska va då, att du ser dem ifrån fönstret, som inspiration när du sitter därinne och väver, fint ! Åh ja, det förstår jag att du saknar jordkällare….det borde vara en mänsklig rättighet för alla att ha en jordkällare, så värdefull är den 🙂 Kram !
Hej Malin !
Å det är ju för tråkigt med vildsvinens härjningar hos dig 🙁 hektiskt är det ju ändå utan att behöva lägga tid på sånt, blä!
Lycka till med morötterna nästa år. Jag rensade bara en gång tidigt på säsongen så att de fick komma igång lite, annars har det skött sig självt. Ifjol använde jag ju blöta tidningar emellan raderna och det gick bra det också, var bara lite knöligare när man skulle ha dit dem, tipset är att lägga tidningarna först och dra en fåra emellan dem. Inte så vackert kanske, men om man ändå lägger fiberduk på så har det ju ingen betydelse. Och duk måste man ju nästan ha om man inte vill ha morotsflugans maskgångar i alla morötter. Kram !
Dina ängsnävor abonnerar jag på till 2014! Orken tröt nu i höst för att grepa upp dom återstående kvadratmetrarna “kveke” mm, så det får bli till våren. Dom jag redan har får så fina färger – syns även på håll ända från mitt vävstugefönster… Dina morotsodlingar ger mig ju andtäppa. Mitt försvar för egen del är att jag saknar jordkällare. Med tonvikt på verkligen SAKNAR… !
HEJ!
Här sitter jag och är stum av beundran… ett så omfattande och intressant inlägg.
Morotstunneln fick mig att rysa av välbehag. Jag behöver precis sådana tips som du kommer med – inger mod. Har dåligt självförtroende när det gäller morötter (rensning, gallring…suck) och vi är storförbrukare så det är verkligen en av de saker vi skulle vilja bli duktiga på. De övriga grönsakerna som vi är självförsörjande på måste kompletteras med ett så smart system som du har på morötterna-basta! Nu ser jag fram emot recensionerna av ert fantastiska resultat!
Fint pyssel och underbara höstbilder.
Här röjer vi energiskt för att få upp elstaket mot vildsvinen som massakrerar våra ägor nästan varje natt. Precis som om vi inte har något annat att göra egentligen.
Kram M
Hej Helena !
Hihi, inte var det meningen att du skulle få ont i rumpan 😉 Jag har som tur är sluppit träningsvärken, trots Dahliauppgrävningen. Lite fundersam är jag allt hur det gick till ? Kram till dig också !
Puh vad du skördat 🙂 jag blir alldeles svettig bara av att läsa om det o träningsvärk i rumpan av allt grävande fniss jag tror jag lever mig in i det hela lite väl 😀
KRAM från mig!