Idag gjorde Guldkornen för omväxlings skull en kvällstur.
För dagen var vi förstärkta med några herrar som också var nyfikna på utflyktsmålet idag.

Vi har varit på besök på Bifrostobservatoriet som drivs av Mariestads Astronomiska klubb, och fått insupa en massa härliga bilder och mängder med information om vårt solsystem och vår plats i universum.

Tyvärr var det ju en molnig kväll, så några stjärnor i teleskop blev det inte tittat på. Ingegerd står här istället och kollar in…..

en tillverkad stjärnhimmel med lysdioder där varje liten lampa motsvarar en stjärna i verkligheten. Vilket jobb ! Borra hål för alla små lampor och montera..
När ljuset var släckt i rummet blev det verkligt effektfullt !

Verner berättade engagerat och livfullt om alla våra planeter och dess månar. Visst var det mycket vi hade glömt sen skolan 😉

Pedagogiska bilder som gjorde det hela mer begripligt, även om mycket övergår vår fattningsförmåga…i alla fall min !
De har många skolklasser på besök, berättade Verner. Och alla barn brukar tycka det här är jätteintressant och spännande. Ja, det gör jag med !

Tycker det är så fantastisk med fotobilder från rymden också, så vackra !
Sen gick vi vidare till själva observatoriet för att i alla fall titta på teleskopen som man brukar titta på planeter och stjärnor med. Två olika kikade vi på.


Verner berättade hur de fixat och byggt och hittat på egna lösningar.

Sen hittade Harrieth ett solhjul och tyckte vi kunde lägga lite pengar på disken till henne så skulle vi vinna choklad som hon hade någonstans där bakom….;-)

En trevlig utflykt och nu är man fullproppad med information….drömmer nog om solsystemet inatt 🙂

GOkväll !