Det går fortfarande en aldrig sinande ström av grönsaker från kökslandet till köket.
I år känns det som det är väldigt mycket kvar, kanske kan bero på att sommaren varit kall och våt och det mesta är försenat.
Men vi tar tacksamt emot av överflödet.
I helgen har jag tagit upp morötterna i det ena morotslandet.
Här testade jag i våras att lägga tidningar emellan raderna och det har fungerat förträffligt, ogräset har inte haft en chans att komma upp. Någon enstaka åkerfräken hade tagit sig igenom. Nu har nästan tidningarna komposterats, blir maskmat och jordförbättring.
Däremot har trädgårdsmästar´n varit väääldigt slarvig i år och inte gallrat, fy fy !!!
Jag erkänner att jag varit medveten om det, och till och med tänkt så här, att det kan väl vara ett kul experiment och se hur det fungerar om man inte gallrar. Så jag har alltså bara sått i våras, lagt på fiberduk och sen har jag inte gjort nåt.
Och växer gör det ändå, uppenbarligen, men ack så små morötter det blev.
Nu tror jag iofs att det blir lika mycket morötter i massa mätt som om det hade suttit tre riktigt stora på den här ytan, vilket det egentligen borde.
Japp, så jag tänker hävda att jag har odlat delikatessmorötter 🙂 För de är dyrare kilopris på, så det lönar sig ju bättre att odla såna 😉
Återstår att se om det är större morötter i andra landet där jag inte haft fiberduk på. Där är de gallrade och gödslade ordentligt, men senare sådda.
På väg till jordkällaren.
Tar en liten omgång grönsaker varje morgon och förpassar till frysen. Idag tog jag hand om moroten Samuraj, läckert röd. Skrubbade och snabbt förvällda i någon minut. Den gav inget vidare skörd, för många hade gått i blom. Har hört att de röda och lila är lite känsligare för kallt väder och gärna vill blomma om det varit dåligt.
Färdiga för långpannan en dag när man har bråttom. Några påsar med hackad squash och lite broccoli och majs blev det också idag.
Nu börjar kålen växa till sig också, fast den brukar vara godare efter första frosten.
I tunneln har Malabarspenaten nått upp till taket, nederst kommer mogna frön att ta reda på för nästa års sådd.
I samma kruka växer luktärt Royal Lavender. En höstaster har fått komma in och göra sällskap.
Fikonbladspumpan har fått sitta kvar. Vilken växtkraft !
I bubbeltältet bakom mognar tomaterna fram med en väldig fart.
Högst upp i nock sitter den här.
I krukan bredvid växer Blomman för dagen, Crimson RamblerPå trappen har jag krukat in sallad, längst bort, timjan, persilja, salvia och rosmarin. För att ha nära till nu när det blir kallare. En hel kruka med bara timjan, livsnödvändigt 🙂Ikväll plockade jag den första Kiwanon, nu var den gul. Den vägde 550 g. Vi ska provsmaka i morgon.
Hoppas ni alla haft en skön helg och lika soligt som här 🙂
Hej Johnna !Man får ta det man hinner och vara glad för det som blir. Men visst är det lyxigt att kunna frossa som vi gör. Vi frossar tex i tomater så vi blir alldeles trötta på dem 😉 När jag frågar vid matbordet, kan ni inte ta lite tomater så säjer familjen NÄÄÄ!Så nu åker det mesta i frysen och i konservburkar. Jag hör av mig till dig när jag inventerat utsädet. Ha det fint !
Säger som Ruben, vilken lyx med så mycket grönsaker! Själv hann jag inte med att så mycket…by the way, har du utsäde av vitlöken Petrovskij till salu? Skulle gärna köpa lite… du kan väl höra av dig på mailen om du har; johnna.gilljam@gmail.comHa det gott
Hej Ruben ! Ja det är vardagslyx och vi njuter i fulla drag. Ha det fint !Hej Fru Grep ! Det kan aldrig vara fel, att utöka trädgårdslandet menar jag 😉 Ha det fint !
Vilken lycka att ha så mycket att skörda! Jag har inte sått så mycket och har därför inte så mycket att skörda. Blir lite inspirerad att utöka trädgårdslandet 🙂
Vilken lycka att ha så mycket att skörda! Jag har inte sått så mycket och har därför inte så mycket att skörda. Blir lite inspirerad att utöka trädgårdslandet 🙂
Vilken lyx, att kunna skörda så mycket olika grönsaker och kryddor!Ha det gott!/Rubenr