10 Vitlökssorter jag odlat 2012.

Vitlökarna är nu utvärderade efter årets odling.
Sorterade i matlök och utsäde. Första gången jag odlar vitlök i så här stor omfattning. Två av de bästa platserna i landet fick de, välgödslade med hästgödsel.

Snart är det dags att sätta ut dem igen. Sista veckan i oktober satte jag ifjol och det verkade vara precis lagom den här säsongen i alla fall.

Två av sorterna blev tyvärr dåligt rensade, ogräset fick övertaget, så de måste jag odla ett år till för att kunna jämföra rättvist.

Annars är det nog några sorter jag står över nästa år. Jag tycker tycker inte om lökar som är svåra att dela. Men de kan ju ha andra kvalitéer, som smaken. Nu får vi ta och smaktesta och jämföra om det är någon skillnad sorterna emellan.

Och hit lär inga vampyrer våga sig i år 😉

Thermidrome
Stora lökar. Vitt skal med lila anstrykning i skalet.
Stora groddknoppar. Ganska hårt sittande skal. Lätt att dela i klyftor. Klyftorna
är stora. Utsäde från Törnviks frö.
Putsad Thermidrome

Vigor
Ganska ful och oregelbunden i formen. Men den fick
störst lökar (tillsammans med Sabadrome). Mycket lila i skalet. Skapligt lätt
att dela i klyftor. Klyftorna är medelstora . Utsäde från Törnviks frö.

Putsad Vigor

Printanor
Riktigt snygg lök som är rent vit i skalet. Stora
lökar men klyftorna är små. Klyftorna har rosa skal. Ganska svår att dela.
Stora groddknoppar. Ska enligt uppgift vara tidigaste sorten , men jag märkte
ingen skillnad. Utsäde från Törnviks frö.

Putsad Printanor

Sabadrome
Störst lökar (tillsammans med Vigor). Vit något oregelbunden lök med lila anstrykning. Stora
klyftor. Lätt att dela. Mycket stora groddknoppar. Bästa sorten i år
skördemässigt. Utsäde från Törnviks frö.

Putsad Sabadrome

Sultop
Mycket snygg lök, vit med lila skal på klyftorna. Blev små här i år, men det
berodde nog på dålig rensning just där. Små groddknoppar. Ganska stora klyftor.
Mycket lätt att dela i klyftor. Utsäde från Törnviks frö.

Vayo
Vita lökar med lila strimmigt skal på klyftorna. Klyftorna är ganska stora.
Mycket svår att dela, sitter hårt packade. Små groddknoppar. Utsäde från
Törnviks frö.

Dano
Oregelbunden lök, inte så snygg. Vit med
lila ton i skalet. Tydliga runda
klyftor, skapligt stora. Utsäde från Törnviks frö.

Hamar
Från groddknoppar våren 2011. Stor lök, vit med lila klyftor. Medelstora
klyftor. Lättdelad. Små groddknoppar. Skördad sent, hade delat sig, används
till nytt utsäde. Groddknopparna fick jag genom Sesam 2011.

Leningradskij
Från groddknoppar våren 2011. Mellanstor lök. Stora klyftor. Små groddknoppar.
Lättdelad i klyftor. Skördad sent, hade delat sig, används till nytt utsäde.
Groddknopparna genom Sesam 2011.

Petrovskij
Från groddknoppar våren 2011. Störst klyftor. Stor lök. Små groddknoppar.
Skördad sent, hade delat sig, används till nytt utsäde. Groddknoppar genom
Sesam 2011.

Tänkte prova i år att göra inlagda vitlöksklyftor.

Recept hittade jag hos Fröken Dill, här

Tasteline har också ett recept, här

Att tänka på när man konserverar vitlökar och annat i olja är så att man hanterar livsmedlen rätt. Det är viktigt att hetta upp livsmedlen ordentligt, annars kan man bli allvarligt sjuk. Vitlök i olja är särskilt känsligt.

Läs varningen hos Ätbart och njutbart här
Smittskyddsinstitutet har skrivit om botulism här

Annars kan man ju också göra Rostad vitlök.
Recept hittade jag på http://www.recept.org/Rostad_vitlok.html

Rostad vitlök
1 Portion

1 Vitlök; hel!
Rostat bröd
Smör; mjukt

Värm ugnen till 200°.

Avlägsna det yttre papperstunna lagret på vitlökshuvudet, men dela
inte vitlöken eller skala klyftorna. Placera vitlökshuvudena (en till
varje person) på en bit aluminiumfolie. Vik upp kanterna så att
vitlökarna är helt täckta.

Sätt in vitlökarna i den varma ugnen i 1 timme och 15 minuter.

Servera vitlöken tillsammans med rostat bröd och smör. Dela
vitlökarna i klyftor. Håll en klyfta över smörat bröd och tryck.
Vitlökspurén trycks då ut, likt tandkrämen ur en tandkrämstub. Bred
ut purén och njut!

VITLÖKSPURÉ:

Om man ska göra puré att använda senare låter man de rostade
vitlökarna vila i folien minst fem minuter efter man har tagit ut dem
ur ugnen.

Dela försiktigt vitlökarna i klyftor och tryck ut innehållet i en
finmaskig sil. Tryck vitlöken genom silen med en träsked eller
liknande, ner i en skål. Täck över noga med plastfolie och sätt det i
kylen.