Min vän Monica hörde av sig och undrade om jag ville med till Valter för en liten kurs i att ympa magnolia….om jag ville 🙂

Redan vid ingången syntes det att här bor det en äkta amatör, eller rättare sagt två 😉
och här satt den första magnolian, en Magnolia Stellata, namnsorten möjligen Royal Star ? I alla fall skulle den vara härdigare.

Codonopsis grey-wilsonii blommade så vackert vid trappen.
En jättesöt dvärgpelargon stod på bordet vid sittplatsen, inget namn på den.
Persikor mot väggen och en Klockranka Cobaea scandens som har humlevisit.

Monica och Valter inne i en dunge bland magnolior och blodhassel.

Sen vet jag inte vad som hände för jag glömde helt att ta bilder när vi gick runt, det var nog för att Valter berättade så inspirerande om Magnolior och Rhododendron så det var fullt upp att hålla reda på alla latinska namn 🙂
En höstblommande Magnolia soulangeana.
I trädgården fanns flera fantastiska Kamelior utställda över sommaren. Inte i blom just nu, men vilket bladverk ! Och manshöga.
En titt in i det allra heligaste, Rhododendronsådder och Magnoliasticklingar på tillväxt. Utanför hade Valter sandbänkar som var fulla med Rhododendronsådder, en massa spännande sorter. Det lär ska finnas nära 1000 arter i naturen, så här finns att samla på.
Han är medlem i Svenska Rhododendronsällskapet
Ragnhild ordnade kaffe med dopp i pensionärskuvösen 😉 Å så gott !
Oj så många skojiga pelargoner här fanns att titta på.
Sen gick vi vidare till nästa kuvös, Magnoliakuvösen. Här får de stå skyddade den första tiden, sticklingar och ympningar.
Valter använder Magnolia Kobus som grundstam eftersom den är lätt att sticklingsföröka.
Och sedan fick vi en kurs i ympningens sköna konst. Har provat att ympa äppelträd förut och det går till ungefär liknande. Chip-budding kallade Valter det, okulering tror jag det skulle kallas på svenska. Man skär ut ett öga från ympsorten och monterar in den på den rotade grundstammen. Sen tejpar man fast knoppen med ymptejp.
Sen när vi skulle åka hem, föll alla ambitioner för både Monica och mig om avhållsamhet från plantköp 🙂 Båda två åkte hem med två Magnolior i bagaget, hi hi !
Det är lätt att bli köpsugen hos Valter.

Jag köpte en härdig sort som hette Birgit Aurora (bra hos mig som har ganska tufft läge) och en doftande sort, korsning Archangel x Galaxi. I vinter får de stå med pelargonerna, frostfritt, så planteras de till våren, det är bästa tiden för plantering av Magnolia.
Å så fick vi varsin fin present också, en frösådd pion Peonia Lutea Ludlowii.
Här hittade jag bild på den. Den var inte riktigt härdig här, så det kanske får bli min första växt i nya växthuset.
Tack till Ragnhild, Valter och Monica för en jättetrevlig eftermiddag. En karamell att suga på i vinter.