Vårens första lilla blå sticker upp i jordkällartrappen.
Mitt i skarven mellan trappstenarna, kanske är den tidigast ut eftersom stenarna lagrar solvärmen över nattenKanske syns det vad håriga bladen är, de är anpassade för att klara sig vintern igenom, vintergröna. Den här vintern med mycket barfrost utan snö har gått hårt åt dem, de två förra vintrarna klarade sig bladen fint under snön.
De nya bladen brukar komma när Blåsippan har blommat över.

Visste ni förresten att det är myrorna som hjälper till att föröka blåsippan ?

Fröet har ett sött bihang som myrorna tycker om, därför bär de med sig fröet och hjälper på det sättet till att sprida fröerna. Vi har gott om myror här och det dyker upp blåsippor lite varstans i syrenbuskaget och på jordkällaren. Tack för hjälpen!

Den sprider sig bara med frö och inte som vitsipporna som även sprider sig med utlöpare av jordstammen. Därför är också blåsippan fridlyst.
Här är en som inte är fridlyst, möjligen efterlyst 😉

Katten Bamse ( som vi kallar Tiger) har smitit hemifrån igen och tycker bestämt att det är bättre på Karlsberg och Solhed (grannen) än nere vid sjön i nybyggd villa.
Såklart, där finns inga ladugårdar och logar med smaskiga möss !

Bamse bodde alltså nästgårds till oss förut, men familjen har flyttat, men Bamsen knallar hem dit han är van, gång på gång, trots hämtning.
Parkerat sig i bästa solstolen på verandan med fuskpälsen att gosa in sig i, säkert 20 grader varmt mot söderväggen, kan man ha det bättre ?
Katter är allt ena riktiga livsnjutare :-))Jag njöt också av vädret idag, nästan 10 plusgrader och full sol !
Även om jag samtidigt blir lite orolig, hönsmamma som man är, att värmen ska driva fram en massa saker som fryser bort sen om det blir vintrigt igen. Det känns ju lite väl tidigt det här !

Har skolat en massa små violplantor i pluggbrätten i lilla växthuset. Och sått en del fröer igen, som ska stratifieras (kylbehandlas).

Bästa pluggbrättena har jag köpt på loppis, det är sådana som de tar fram skogsplantor i. Stadiga och fina brätten och bra djup.Sådde fröer som har legat i växthuset i form av frökapslar hela vintern. Här har jag rensat persiljefrö för att så i brätte, bakom ligger fröställningar av Rosenstav och Praktbrunört.

Har konstaterat att när jag hämtat frön direkt ute nu i vinter och gått in och sått direkt så har det grott VÄLDIGT fort ! Helt klart är det bättre med färska frön, som Peter Korn sa på frökursen . Frön som har torkat har förlorat mycket av grobarheten.
Sitter dessutom fröna kvar i fröställningen under vintern så är de ju redan stratifierade när man sår dem.

Nu trillar ju en del fröer ur kapslarna väldigt lätt, men en hel del sorter får man nästan tröska sönder för hand för att få ur fröna, tex Echinacea. Då fungerar det bra att hämta in fröerna den här tiden på året.
Kolla in min Rucola !
Den var en av fjolårets sista sådder och har övervintrat med pelargonerna i plus 4 grader. Idag fick den komma ut i lilla växthuset en stund och få lite riktig sol på bladen istället för lysrörsljus. Vågade inte lämna den där över natt, då fick den krypa in till pellisarna igen. Snart äter jag upp dig 🙂Annars är det enda gröna i växthuset just nu en Julros. Den klarar de kalla nätterna bra.