Idag var det kakbak på schemat.
Jag brukar oftast göra flera degar på en gång i matberedaren, till olika sorters kakor. Sen kan man låta dem ligga några dagar i kylen om man vill.
Jag gjorde degar igår kväll och bakade på förmiddagen idag.
Här är tre favoriter:
Spritskakor
ca 20 st
2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
100 g smör
Kör alla ingredienser i matberedaren. Ta upp degen och arbeta den lite ytterligare så den blir smidig. Spritsa med en kaksprits ut långa längder på arbetsbänken. Skär i bitar (jag tycker de blir lagom med 11 cm längd). Lägg på bakplåtspapper och grädda i 200 grader ca 10 minuter. Låt kallna innan de läggs i burk.
Havremusslor
ca 20 st
150 g smör eller margarin
50-75 g socker ( 1 dl socker väger 85 g)
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
Kör alla ingredienser i matberedaren till en deg. Ta upp på bakbordet och knåda lite, dela degen i 20 delar och tryck ut i smorda veckade kakformar. Man bör smörja före första omgången, men vill man baka fler i samma form behöver den inte smörjas igen.
Grädda i 200 grader i 10-12 minuter till fin färg. Låt svalna något och slå sedan kakorna ur formarna.
Bästa kakan på jul tycker jag. Gärna med lite vispad grädde och någon god hemlagad sylt i.
Brommö är en ö i Vänerns skärgård strax utanför Mariestad. Länsstyrelsen har utökat naturreservatet Brommö skärgård i år.
Se ett härligt bildspel från Brommö här
Brommökakor
ca 35 st dubbla kakor
200 g smör
1 dl socker
3 1/2 – 4 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk okokt kaffe
Kör i matberedaren och ta sedan upp och jobbar smidig. Rulla ut degen till en lagom rulle för att skära kakor av. Ställ i kylen eller om du har bråttom i frysen en stund.
Skär av den kalla rullen till tunna kakor, ca 70 st.
Grädda i 175-200 grader, till fin färg, ca 5-10 minuter.
När kakorna svalnat läggs de ihop två och två med fyllning emellan.
Fyllning
75 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vaniljsocker
Vassego, ta en kaka till 🙂 Brommökakorna kom tyvärr inte med på bild.
Sen gick jag ut i det HÄRLIGA SOLSKENET !!!!
Häromdagen lade jag på granris på min bortgrävda rabatt. Blev lite roligare att titta på än bar jord.Vid trappen har Buskrosling , Pieris (vet ej sort) knoppar på gång ?
Ägnade en stund på norrsidan åt att rensa bort alla torra fröställningar på Anagrambräckan, Tellima Grandiflora `odorata´. Vintergrönan, Vinca minor, vill gärna ta över alltihop om den får hållas….undrar jag om den ska få hållas….
Men nu får man väl julstöka vidare. Ha det gott !
Hej Helena !
Hi hi, synd det är så långt, annars kunde du kommit över på förmiddagsfika 🙂 Kram !
För ett kakmonster som mig 😉 är detta rena plågan att se… 😀
Kunde gott klämma några nu efter frukosten!
KRAM från mig!
Hej Bjorg Nina !Jo vi gillar en kaka till kaffet, så de brukar gå åt, förhoppningsvis klämmer jag inte i mig alla själv 😉 En riktigt god jul och gott nytt år till dig också ! Hej Charlotta !Nä minsann, julstämningen lyser med sin frånvaro ute. Känns mer som typ september 🙂 Fast jag tycker det är rätt skönt ! Hej Laila !Lustigt, det är de enda kakor jag inte gillar, kladdkakor alltså ! Det kliar i tänderna bara jag tänker på dem, lustigt va ! Jo jag vet att jag booorde klippa bort alla knoppar, men huuur ska jag klara det ??? Jag är så blödig !
De enda kakor jag gillar är kladdkakor, ju kladdigare desto bättre…Ser att du också har galningar i trädgården som försöker sätta knopp så här års. Lärde mig dock för en månad sedan att man bör klippa bort alla knoppar på sena omblommare för att de inte ska ta kraft från plantan. Inte vet jag om det stämmer, men för säkerhets skull rusade jag ut och klippte bort alla knoppar på bolltistlar och andra maj-juniblommare. Ha det gott!/Laila
Så lustigt! Dina bilder utomhus ser ut som allt annat än jultider:)Tack för fina recepten!
Heisann!Så flittig du er…Min unge rumenske venninne sa at ho elsker norske kaker. Hvilke kaker er det, spurte jeg!Fattigman, sirupssnipper, sandkaker….. Å du mener ‘Ut og inn’- kaker sa jeg, for det er nemlig det de var i vårt hjem. Derfor baker jeg ikke småkaker lenger. Men ære være dere som gjør det, og har familie som spiser dem opp!Ønsker deg en riktig god jul og et godt, fredelig, nytt år!Beste hilsen Bjørg Nina