Något som vi inte kan vara utan till jul är Mormors rågkakor och Jullimporna.
Skinksmörgåsen på julaftons morgon skulle inte vara sig lik utan rågkakan och Fredrik vill gärna doppa i grytan med limpan.
Gjorde en omgång brödkakor på förmiddagen idag, innan jag gick ut igen.

Har ni några måsten till jul ?Här är receptet. Billigaste tänkbara.

Mormor Gretas rågkakor

1 liter vatten, fingervarmt
100 g jäst
4 tsk salt
½ dl socker el sirap
1 tsk vardera av kummin, anis och fänkål
eller 3 tsk brödkryddor blandning
Rågsikt ca 2,5 liter

Lös jästen i lite av vattnet, rör sedan i resten.
Mjölet häller jag oftast i utan att mäta, men jag tror
att det rör sig om ca 2,5 liter, ta lite försiktigt i slutet så
det inte blir för mycket mjöl i. Bättre att den är lite kladdig
före jäsningen.

Jäs degen i 40 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader
Baka ut till 8 brödkakor, nagga och ta ur en rundel i mitten
av varje kaka.

Låt brödkakorna jäsa 30-40 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 10 minuter.

Här är receptet på limporna:

Jullimpor

4 små limpor. 200 grader.

50 gr jäst
½ liter ljummet vatten
2 ägg
150 gr (2 dl) farinsocker
½ msk salt
knappt 1 kg (1 ½ liter) rågsikt
1 dl vetemjöl

Lös upp jästen i lite av vattnet.
Tillsätt äggen och resten av vattnet samt sockret.
Arbeta in saltet och mjölet.
Ta upp degen direkt på bakbordet men lägg mjöl under.
Arbeta den smidig. Dela den i 4 delar, trilla ut varje del
till en slät längd.
Lägg alla fyra limporna på smord långpanna(eller bakplåtspapper).
Pensla med lite smält matfett emellan
Låt bröden jäsa väl.
Grädda i 200 grader 25-30 minuter.
Pensla med lite matfett ovanpå då limporna kommer ur ugnen.

Ovanstående är originalreceptet.
De här limporna är rätt söta, vilket kan vara gott till en del mat.

Sista åren har jag minskat på sockret och tar bara 1 dl.
Jag använder också 6 dl vatten, 75 gr jäst, och mer mjöl i degen.
Då blir det större limpor som jag gräddar i fyra brödformar.

På Guldkornsträffarna har Helena bjudit på jättegoda tekakor med havregryn i.
Idag fick jag receptet av Helena, så i morgon bitti blir det tekakor.
Hoppas jag hinner innan sotarn kommer 🙂

Helenas tekakor med havregryn

35 – 40 st.

1 liter mjölk

5 dl havregryn

Blandas och får stå svalt över natten.

På morgonen efter:

100 gr jäst

3 msk honung

1 tsk salt

100gr
margarin, smält

2,5-3 liter vetemjöl

Sätt till
jästen som röres ut i lite ljummet vatten, salt, matfett, honung, vetemjöl.

Degen behöver
inte jäsa. Kavla ut, lägg på plåt och låt jäsa i 60 minuter.

Grädda i 225
grader i 10 minuter.

Ikväll plockade jag in av den röda grönkålen. Lustigt nog var en planta mer slätbladig och mycket mörkare röda blad än de andra som mer drar åt lilagrönt.

Såg att Camilla Plum gjorde sallad med grönkål. Den är ju ganska hård i konsistensen. Men hon knådade den med lite salt en stund.

I ett annat recept såg jag att de skållade den med hett vatten i ca 1 minut. Det provade jag idag med gott resultat. Jag repade kålen först, hällde på vatten och hällde bort det efter 1 minut. Hällde direkt på en vinegrett. Nu skulle det varit valnötter i, men det hade jag inte, så det fick bli lite hackade jordnötter och lite äppelbitar. Gott.En jätteskål med sallad kom med in också, Freckles, Isbergssallat, Röd Bakito, Little Gem, Rödbeta Bulls Blood och Slätbladig persilja hänger i än.