Ja vad ska man säga annat. När man vaknar till en härligt solig dag utan att det är fruset ute, och man kan bara gå direkt ut efter frukost och njuuuta !
Plockat ner mina Cox Orange, de hade äntligen fått fin höstfärg, i alla fall en del.

Det här är äpplen från mina första lyckade ympar. Jag fick ympris till Cox Orange av grannen för många år sedan. Jag hade en liten apel, troligen prydnadsapel, med oätliga äpplen. Den skar jag in hårt och petade i ympar i nästan varje gren. Nybörjartur kanske, för de tog sig allihop. Jag använde isoleringstejp istället för bast att binda fast med och ympvax ovanpå det. Jag har också ympat in en gren av Aroma och en gren med en gammal sort vi har här som vi tror kan vara Kavelås.

Inte blev det så vackert träd kanske, men goa äpplen ! Och min alldeles egna äppelsort. Den har jag frösått från ett Gala-äpple från affären, för ca 10 år sedan tror jag. Stenhårda nu och sitter fast som tusan på grenen, men OJ så lagringsdugliga. De står sig ända till nästa sommar och blir bara godare ju längre man sparar dem. Inte ätklara än alltså.
Storleken har helt klart ökat på i år, de var rätt små första skördeåret.
Här kan du se hur trädet ser ut i blom.

Jag har ägnat halva dagen igår och hela dagen idag åt plantskolan och mina plantor. Det är dags för invintring nu och jag flyttar ner dem på backen och täcker med löv.

En del är så snyggt än så det är nästan synd att slänga löv över !
Orange Nejlikrot, frösådda röda Alunrot, och Revsuga Braunherz.
Borstnejlikan har läckra bladfärger.Polarblågull Bilbo, Martorn Blue Hobbit (endast 30 cm hög) och en Höstaster utan namn. Still going strong !Myntorna är också jättefräscha fortfarande. Jag klippte ner dem i krukorna i juli och sen kom de om så fint. Här är Marockansk mynta och brokig Ingefärsmynta.Jag passar på att inventera samtidigt, det var lite trist att göra det i januari i fjol (för att inte säga…omöjligt).

Det tar sin lilla tid, men nu är jag kanske halvvägs, skönt ! Idag packade jag in ca 200 sorters perenner fast jag vet inte hur många plantor det blev, för det har jag inte hunnit räkna än.

Nu hoppas jag bara att mössen håller sig borta så svinnet inte blir så stort.Och så får man försöka hinna med minst en diskomgång av byttor och krukor per dag också när det är väder. Snart är vattnet för kallt, brrr !Ginnalalönnen vid pergolan är som en brinnande buske just nu. På pergolan sitter en utelampa som tänds på kvällen och då speglar sig denna eldröda buske i dammen…..så snyggt ! Fast inte lätt att ta kort på tyvärr.Den skulle nog behöva lite frisering förstås, för den växer lite underligt. Fast å andra sidan så har det blivit nästan som en portal in till trädäcket, och sånt gillar jag 🙂En bild till från trädgården idag. Lundgamanderns fröställningar är snygga tycker jag, särskilt såhär i förmiddagsljus. Klätterhortensian på trädstammen har krullat ihop sig av frosten.Vill ni se vad som har hänt på växthusfronten får ni läsa nästa inlägg också !

Hoppas ni har haft en skön helg !
En underbar vecka önskar jag mina besökare här !
Kramen !