Ja just nu fördelar jag tiden mellan skörd och grävning av eftersatta ytor i grönsakslandet. Har tänkt hinna flytta lite moderplantor av perenner från en ganska igenväxt yta till en nyrensad i höst. Vi får se hur det går. Nu blir det visst regn och rusk några dar.
Ja ni ser själva, min stackars sparrisrad och perennerna där bakom är helt överväxta med främst ängssyra men även kvickrot och våtarv finns det en hel del av. Men igår fick jag nog rensat 20 kvadratmeter i alla fall, så det finns hopp.Det är roligare att titta åt andra hållet för där har jag hunnit med lite bättre. Fast det är mycket kvar att klippa ner när det fryser sen förstås.
Persiljan har blivit fantastiskt fin i år. Jag försöker bevara lite inför vintern för jag ÄLSKAR Persilja !
Dels sköljer jag och torkar torrt och grovhackar sedan (jag tycker det är lättast att klippa persiljan med sax i en tekopp). Sedan fryser jag in i 1 liters yoghurtburkar.
Tejpa gärna runt kanten med frystejp.
Och så gör jag örtsalt . Det är supergott till kyckling och fisk. Kan även användas istället för buljongpulver.
Det går till så här:
1 purjolök
1 lök
3 morötter
2 små blad libbsticka
2 blad bladselleri
rejäl knippa persilja, ca 2 liter
2 msk salt
Mixa ihop alltsammans till en smet i en matberedare.
Sedan breder man ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt och sätter in i ugnen på lägsta värme och luckan på glänt. Torkar på ett dygn ungefär. Sedan mixar man sönder kryddsaltet och eftertorkar ev något innan man fyller det på burkar. Då måste det vara helt svalt, annars blir det kondens och fukt i det igen.Håller fortfarande på att peta ur fröer ur alla tomat och chilisorter. Tog ett par nya handskar till chilihanteringen och skrev på: Chili – hot !
Vis av skadan att ett annat år ha hackat chili med bara händer – jag hade brännskador på händerna en hel vecka – usch vad det sved.
Chillisarna till höger är Rocoto, häftiga tycker jag. Ser ut som en orange frukt. Denna chilisort har svarta frön till skillnad mot de flesta andra som har vita.Tack vare det milda septembervädret har bönorna hunnit mogna ordentligt för fröskörd, det är inte alla år de hinner fram. Här har jag rensat störvaxbönor och Purpurstörböna och Schweizisk störböna Zebra ligger på tur.
Idag skördade jag några av de största Kålrabbin av sorten Superschmelz. Det är vår vinterfavorit att riva på rivjärnet, tillsammans med morot ibland, med en god vinegrett på.
Jag lade dit ett stort äpple för att visa vilka jättebauta de är ! Den största vägde 3,3 kg och tillsammans vägde de 10 kg. De brukar stå sig jättebra i jordkällaren långt fram till våren.
God att ugnssteka med andra rotsaker eller använda istället för kålrot i rotmos.
Idag fick kålrabbi ingå istället för vitkål i färsoppgrytan till lunch. Du hittar
recept här :
Man behöver ju inte så stor mängd kött för att fylla sitt proteinbehov. Jag gör ofta budgetvarianter (det kanske är mest ekonomi när man odlar själv förstås) och drygar ut kött och köttfärs med annat:
Till grytan ovan använde jag 250 g blandfärs.
Resten av paketen ca 250 g det också, blev köttfärssås dagen före till tre portioner.
Recept: bryn 250 g köttfärs med 2 lökar, tillsätt 3 grovrivna morötter, 1/2 grovriven squash, 400 g hackade tomater, svartpeppar och salt. Servera med pasta, rucola och oliver och lite riven ost.
Rucolan på bilden är den perenna italienska vildrucolan. Den växer så det knakar just nu.
Och lite smaskens till efterrätt måste man ha. Hösthallon och smulgubbar, sådda i våras. De blir inte så helröda nu, men är goda ändå.