Morgonen inleddes med rensning av sallatsrader, sen täckte jag emellan med gräsklipp från gårdagens klippning.

Här finns sparrissallat, isbergssallat, bataviasallat Freckles och Little Gem, cikoriasallat Variegata de Castelfranco och Palla Rossa. På ett annat ställe har jag också batavia Röd Bakito.

Bredvid ligger fiberduk, jag täcker vid frostrisk, de brukar klara några minusgrader. Särskilt cikorian är köldtålig.
Det är härligt tidigt på morgonen innan solen orkat ovanför trädtopparna. Höstastrarna blommar för fullt just nu, den här har jag hittat i en sophög i skogen. En riktigt hög vit sort, jättefin i buketter.Mangolden Lucullus var en riktig hit ! Den tänker jag definitivt odla igen. Mycket god smak även rå, gick utmärkt att ha i salladen. På försommaren åt vi också stjälkarna som de var, krispiga och goda.Linnétagetesen har helt tagit över i kål och purjodelen. Det hjälpte inte mot kålfjärilar i svartkålen i alla fall, men det verkar som lökmalen inte har gjort några gångar i purjolöken i år, så någon nytta kanske det ändå har varit med den här samplanteringen, förutom att det var rätt snyggt också.Eftermiddagen började jag klippa ner tomatplantor i tunneln. Började med dem som såg sämst ut, det är lättast så. Mycket gröna tomater, men även en hel del mogna åkte in i köket.
Jag hann väl få bort ett tjugotal plantor, men eftersom jag har 157 stycken, så kommer det nog ta en stund 🙂Plockade av de sista Auberginerna, Wenta heter sorten och en Rosa Bianca till höger. Fina blommor har de, det syns att det är en potatissläkting.I de förtorkade melonplantorna fanns några minimeloner. Inte vet jag vilken sort, men den allra minsta är nog en vattenmelon, hihi !

Här kommer nu på förfrågan recept på Äppeldricka,
lycka till med drickat Karin !

Äppeldricka

Jag använder en 10 litershink med lock till det här receptet.
Bra om man har plats att förvara den svalt några dagar.

4 kg äpplen
5 liter vatten (kokt, avsvalnat)
2 kryddmått citronsyra
1 knapp tesked natriumbensoat eller Atamon

Per liter silad dricka:
1 ¼ dl socker (jag tar nog mindre, prova själv ! )
3 krm natriumbensoat eller flytande Atamon enligt beskrivning på flaskan.

Riv äpplena grovt i matberedaren. Lägg dem i hinken.
Tillsätt kokt vatten (avsvalnat), citronsyra och konserveringsmedel.
Låt stå svalt i tre dygn.
Håll nere äpplena med en tallrik, ev med en tyngd på.
Efter tre dygn: sila saften och mät mängden.
Rör i socker efter smak och konserveringsmedel.
Fyll drickat på flaskor och förvara svalt. Späd med vatten efter smak.

Vill man inte ha i konserveringsmedel går det bra att frysa drickan också.
Drickan mognar i smaken om man förvarar den en stund.

Det här receptet har jag inte hunnit prova än, men det verkar spännande :

Äppel och Aroniagelé

Aronia och äpple är en mycket god smakkombination.
Aroniabären innehåller mycket pektin och C-vitamin.
Att koka gele på syltsocker innebär en kortare koktid, vilket ger en fräschare
och mindre söt gelé.

Till en burk:
3 äpplen, tex Gravensteiner eller Signe Tillisch
3 dl vatten
3 dl aroniabär eller svarta vinbär
3 dl syltsocker (man kan minska lite till om man vill)

Skölj äpplen och bär och skär äpplena i klyftor eller bitar.
Lägg äpple och bär i en rostfri kastrull och tillsätt vattnet.
Koka tills äppelbitarna är mjuka. 10-15 minuter. Kläm sönder bären
mot kastrullkanten med en gaffel.

Sila genom silduk och koka sedan upp saften med syltsockret. Skumma av om det
behövs.
Låt koka ett par minuter och häll upp på väl rengjord och varm burk.
Låt kallna och förvara sedan svalt.

Glöm inte koka äppelkräm på alla fina svenska äpplen som finns nu.
Mums !