Nu har vi snart fått igång vår dator helt och fullt igen, det är bara mailen som inte fungerar ännu. Sonen har jobbat på distans med att fixa till det. Tekniken är fantastisk !!! Och SONEN förstås <3

Igår i det fina vädret åkte jag med mor och dotter till mammas stuga på Torsö. Det var en fantastisk dag att komma ut i skogen.
Tallskog och hällmark med renlav och ljung, kan det bli vackrare ?
Kanske förmiddagsljus genom starrgräset i mossen då.Här stod jag länge och njöt, både av att plocka tranbären i grästuvorna och av lugnet och friden i skogen. En stor uggla flög förbi och det knakade i skogen, lite spänd blev jag att någon älg skulle dyka upp, det brukar göra det i den här mossen. Gott om älgflugor var det i alla fall, de kunde man ju vara utan.

Det är så häftigt med tranbär tycker jag, det är som om någon har spillt ut en burk stora fina röda pärlor i mossanSkogen är full av svamp i år. Mamma visar glatt upp en kantarell.Lingon hittade vi däremot inte många, kanske lite sent ute.På uthuset hade Bålgetingarna hunnit bygga STORT kring fågelholken.

Jag visste ju att det skulle ösregna idag så jag kunde unna mig att vara ute i skogen igår. Så dagen idag har ägnats helt åt köket.

Fryst in cocktailtomater i långa banor. Stoppar dem bara i påsar precis som de är, det går jättebra att ha i grytor och ugnsrostat direkt från frysen sen.Kokat pizzatomater och Kryddiga tomater, Kokat in päron i sockerlag med Björnbär och lagt päron i torkapparaten. Rensat en del av svampen.
Tänkte hunnit med att göra mer Plommonläder a la Camilla Plum. Tack Eva för tipset ! Men det får bli i morgon.

Man kör plommon med lite socker efter smak i matberedaren. Sen breder man ut det på bakplåtspapper i en långpanna och ställer på lägsta värme i ugnen med luckan på glänt. Tar lång tid på sig att torka till en seg platta som går att klippa i bitar. Men OJ vad gott det blev ! (Ska nog prova att blanda med äpplen nästa gång)

Här är tomatrecepten från idag :

Recept ur boken: Konservera bär, frukt och grönsaker
av Christian Teubner

Pizzatomater

De här tomaterna blir bäst om man använder avlånga italienska sk flasktomater,
men andra sorter går också bra. Idag har jag använt tomater i olika färger.

3 kg mogna fasta tomater
1,5 liter vatten
2 tsk salt
2-3 dragonkvistar el 1 tsk torkad dragon
några blad färsk basilika eller 1 tsk torkad basilika
1 msk vitpepparkorn

Tillagningstid 1 timma
Koktid 30 minuter
Färdig mängd ca 2 liter

Snitta tomaterna, doppa dem hastigt i kokande vatten.
Flå dem och tag bort stjälken.
Lägg dem på burkar. Koka upp vatten och salt. Lägg i kryddorna, koka upp igen
och häll lagen över tomaterna. Tillslut med gummiring om du använder konservburkar. Jag hade
vanliga burkar med bra lock, majonäsburkar eller honungsburkar brukar gå bra.
Man lägger locket på men vrider inte om helt, så att övertrycket kan pysa ut.
Ställ in i ugnen på en långpanna med botten täckt av vatten, på 90 grader (kall ugn först). När termostaten
visar 90 grader, ställ klockan på 30 minuter. Tag efter 30 minuter ut burkarna
och dra åt locket med handskar på (om du inte har konservburkar med gummiring,
då sköter det sig självt). Sen är det bra att ställa tillbaka burkarna i ugnen
med luckan öppen, och stänga av ugnen förstås. De behöver svalna långsamt för
att inte gå sönder.

Man kan naturligtvis lika gärna stoppa dem i frysen om man vill och tycker det är enklare. Men mina frysar är nästan knökfulla nu.

Kryddiga tomater

2,5 kg fullmogna tomater
1 liten gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 msk grönpeppar
(som variant tar jag i även 1 msk Sambal oelek, eller mer, beroende på om man vill ha det riktigt starkt)
1 bukett färsk basilika eller 1 msk torkad

Tillagningstid ca 2 timmar
Koktid ca 30 minuter
Färdig mängd ca 2 liter

Skölj och ansa tomaterna från stjälkfästet. Hacka tomater och lök i mixer.
Pressa vitlöken. Hetta under omrörning upp tomater, lök, vitlök och grönpeppar.
Låt koka in på svag värme 30-40 minuter tills såsen känns tjockare. Tillsätt
basilika, grovt hackad om den är färsk, vid koktidens slut.
Häll på burkar eller flaskor.
Antingen kan man frysa in röran eller tillsätta konserveringsmedel. Ett annat
alternativ är att sterilisera dem i ugnen vid 90 grader enligt ovanstående
recept.