Nu har vi snart fått igång vår dator helt och fullt igen, det är bara mailen som inte fungerar ännu. Sonen har jobbat på distans med att fixa till det. Tekniken är fantastisk !!! Och SONEN förstås <3
Igår i det fina vädret åkte jag med mor och dotter till mammas stuga på Torsö. Det var en fantastisk dag att komma ut i skogen.
Tallskog och hällmark med renlav och ljung, kan det bli vackrare ?
Kanske förmiddagsljus genom starrgräset i mossen då.Här stod jag länge och njöt, både av att plocka tranbären i grästuvorna och av lugnet och friden i skogen. En stor uggla flög förbi och det knakade i skogen, lite spänd blev jag att någon älg skulle dyka upp, det brukar göra det i den här mossen. Gott om älgflugor var det i alla fall, de kunde man ju vara utan.
Det är så häftigt med tranbär tycker jag, det är som om någon har spillt ut en burk stora fina röda pärlor i mossanSkogen är full av svamp i år. Mamma visar glatt upp en kantarell.Lingon hittade vi däremot inte många, kanske lite sent ute.På uthuset hade Bålgetingarna hunnit bygga STORT kring fågelholken.
Jag visste ju att det skulle ösregna idag så jag kunde unna mig att vara ute i skogen igår. Så dagen idag har ägnats helt åt köket.
Fryst in cocktailtomater i långa banor. Stoppar dem bara i påsar precis som de är, det går jättebra att ha i grytor och ugnsrostat direkt från frysen sen.Kokat pizzatomater och Kryddiga tomater, Kokat in päron i sockerlag med Björnbär och lagt päron i torkapparaten. Rensat en del av svampen.
Tänkte hunnit med att göra mer Plommonläder a la Camilla Plum. Tack Eva för tipset ! Men det får bli i morgon.
Man kör plommon med lite socker efter smak i matberedaren. Sen breder man ut det på bakplåtspapper i en långpanna och ställer på lägsta värme i ugnen med luckan på glänt. Tar lång tid på sig att torka till en seg platta som går att klippa i bitar. Men OJ vad gott det blev ! (Ska nog prova att blanda med äpplen nästa gång)
Här är tomatrecepten från idag :
Recept ur boken: Konservera bär, frukt och grönsaker
av Christian Teubner
Pizzatomater
De här tomaterna blir bäst om man använder avlånga italienska sk flasktomater,
men andra sorter går också bra. Idag har jag använt tomater i olika färger.
3 kg mogna fasta tomater
1,5 liter vatten
2 tsk salt
2-3 dragonkvistar el 1 tsk torkad dragon
några blad färsk basilika eller 1 tsk torkad basilika
1 msk vitpepparkorn
Tillagningstid 1 timma
Koktid 30 minuter
Färdig mängd ca 2 liter
Snitta tomaterna, doppa dem hastigt i kokande vatten.
Flå dem och tag bort stjälken.
Lägg dem på burkar. Koka upp vatten och salt. Lägg i kryddorna, koka upp igen
och häll lagen över tomaterna. Tillslut med gummiring om du använder konservburkar. Jag hade
vanliga burkar med bra lock, majonäsburkar eller honungsburkar brukar gå bra.
Man lägger locket på men vrider inte om helt, så att övertrycket kan pysa ut.
Ställ in i ugnen på en långpanna med botten täckt av vatten, på 90 grader (kall ugn först). När termostaten
visar 90 grader, ställ klockan på 30 minuter. Tag efter 30 minuter ut burkarna
och dra åt locket med handskar på (om du inte har konservburkar med gummiring,
då sköter det sig självt). Sen är det bra att ställa tillbaka burkarna i ugnen
med luckan öppen, och stänga av ugnen förstås. De behöver svalna långsamt för
att inte gå sönder.
Man kan naturligtvis lika gärna stoppa dem i frysen om man vill och tycker det är enklare. Men mina frysar är nästan knökfulla nu.
Kryddiga tomater
2,5 kg fullmogna tomater
1 liten gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 msk grönpeppar
(som variant tar jag i även 1 msk Sambal oelek, eller mer, beroende på om man vill ha det riktigt starkt)
1 bukett färsk basilika eller 1 msk torkad
Tillagningstid ca 2 timmar
Koktid ca 30 minuter
Färdig mängd ca 2 liter
Skölj och ansa tomaterna från stjälkfästet. Hacka tomater och lök i mixer.
Pressa vitlöken. Hetta under omrörning upp tomater, lök, vitlök och grönpeppar.
Låt koka in på svag värme 30-40 minuter tills såsen känns tjockare. Tillsätt
basilika, grovt hackad om den är färsk, vid koktidens slut.
Häll på burkar eller flaskor.
Antingen kan man frysa in röran eller tillsätta konserveringsmedel. Ett annat
alternativ är att sterilisera dem i ugnen vid 90 grader enligt ovanstående
recept.
Hej Lina !
Visst får ni använda bilden om ni vill 🙂 Jag brukar
använda tranbärsjuice om jag får känning av infektion och tycker att det
hjälper mig bra. Lycka till med projektarbetet !
Lisa
Hej, vilket fint inlägg. Vi är två tjejer på Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborg som ska göra ett projektarbete där vi undersöker om tranbär hjälper mot urinvägsinfektion. Till detta projektet ska vi göra en marknadsföringsfilm som endast vår lärare och skola kommer få se. Jag undrar om vi får använda din bild på tranbär som en del i vår film! Med vänliga hälsningar, Lina Gustavsson
Hej Fröken Dill !
Det är skönt när det är enkelt, eller hur ?
Smart med enkel frysning av tomater!
Tycker fröken Dill
Hej Helena !
Låter som jag får tinga några fröer hos dig 🙂
Hej Katarina !
Lycka till med lingonen ! I värsta fall, om de inte vill i leran , får du väl införskaffa några torvblock och göra en surbädd.
Hej Anna !
Visst är det lustigt att riskakor kan få vingar, he he ! Jorå, blir det för mycket matrester här, dumpar jag dem över till dig igen vet du 😉 Kram !
Hej Birgitte !
Ja nu är det som skönast i skogen, lagom varmt och hög klar luft ! Samlarinstinkten blir tillfredsställd både i skogen och hemma just nu. Ha det gott !
Lige nu er der allerdejligst i skoven. Lyder som en dejlig opvarmningsdag til en efterfølgende regnvejrsdag med den fornøjelse at gemme til vinteren 🙂
Ha´en god dag
Birgitte
hehe,ojoj,nämen “flög” den riskakan änna`bort till erat trädgårdsbord,hihi;) den verkade inte falla lille skatherren i smaken då tydligen då;-) det var med all säkerhet riskaka från oss här brevä,för jag slängde ut gamla häromdagen genom köksfönstret… …filåt;-b…..vi får hoppas att det snart inte regnar ner riskakesmulor eller spagettitrådar osv från skyn ner på er;-b isånnafall vet du nog vem den skyldige är….en liten jag;-b som har matat di små liven… kramar
Hej Lisa!
Nu har jag köpt några lingonplantor, det ska bli intressant att testa dem i den skånska leran, tack för tipset!
Hälsningar
Katarina
Halloj!
Du som sår så mycket jag kan samla frön till dig av basilikan Magic Mountain’
bara hör av dig i så fall!
Den är så aromatisk att det räcker med ett blad till ung.400gr.köttfärs.
Så hos mig är den mest till prydnad för den bara växer o växer man kan aldrig skörda slut på den 🙂
.KRAM från mig!
Halloj!
Du som sår så mycket jag kan samla frön till dig av basilikan Magic Mountain’
bara hör av dig i så fall!
Den är så aromatisk att det räcker med ett blad till ung.400gr.köttfärs.
Så hos mig är den mest till prydnad för den bara växer o växer man kan aldrig skörda slut på den 🙂
.KRAM från mig!
Hej Laila !
Hoppas du kan ha användning för recepten. Jag har också ugnstorkat en hel del, det är ju så gott ! Jag har dock inte använt dem i grytor förut, tack för tipset ska provas 🙂
Hej Helena !
Ja, och enkelt är bra när skördetiden går på högvarv 🙂 Kram !
Hej Anna !
Jo vi är nog lika, hehe, äpplet faller inte långt från päronträdet du vet 😉 Kram till dig vännen !
vad lika ni är du och din mor<3 jag trodde först det var du nästan<3 🙂 ja,JÖSSES vilket bålgeting bo,öjöjöj….. vilket mysigt inlägg lisa<3 varm kram om dig
Jag fryser oxå in tomaterna direkt i påsar det är ju så enkelt 🙂
KRAM från mig!
Vilka bra recept! Kopierar några och lägger i min receptmapp för framtida bruk. Även här är frysen nästan full så jag ugnstorkar de tomater vi inte hinner äta upp, då tar de mycket mindre plats och är klara att ge härlig smak åt grytor och soppor i vinter!
Ha det gott!/Laila