Började morgonen idag med att ta upp Schalottenlöken. Det här är grannen Anitas sort, de brukar bli lite större men löken har inte lyckats så bra hos mig i år.
Så här eländigt har det andra löklandet sett ut ett bra tag nu, blasten har legat ner länge så idag fick jag nog och grävde upp alltihop.

Men jag är rätt nöjd ändå med skörden. Smålökar är inte fel det heller, goda att sätta på ett grillspett eller med rotsaker i ugnen.

Här står de på tork en stund efter skörd. Sen kom det svarta moln så jag bar in alla lådor i växthuset, som tur var. Det blev en rejäl regnskur och lite åska.
När det regnade passade jag på att skära lite squash till frysen. Ska prova utan förvällning i år. Förra året förvällde jag bitarna hastigt i ca 1 minut innan jag frös in.
Fungerade utmärkt att blanda ner i en wokblandning.

Testar också att dela squashen och gröpa ur. Jag lade ett smörgåspapper emellan innan jag frös in. Ska prova närmaste dagarna att ta upp och fylla direkt när de är frysta, med köttfärs, tomat och ost och gratinera direkt. Går det bra tänker jag frysa in flera av överflödet som gärna blir den här tiden.

Jag brukar också baka Squash- och banankaka och göra Squash-ostkaka av överflödet. Båda sorterna kan förvaras länge i frysen.

Sen förväller jag också stora bitar i 5 minuter och kör sedan i mixern och fryser in i halvliters burkar för att ta upp till soppa i vinter.

Zucchini (Squash) och
banankaka

Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en stor limpform 2
liters

5 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 ¼ tsk bakpulver
1 ¼ tsk bikarbonat
4 ägg
2 ¼ dl strösocker
1 banan mosad
100 g fett
ca 300 gr zucchini (5 dl
) grovriven, väl avrunnen.
3 tsk vaniljsocker

Vispa ihop ägg och socker till en jämn smet. Rör i de torra ingredienserna.
Rör i banan som är mosad med fettet (olja eller mjukt smör), rör sist ner
zucchinin och
häll i smord 2 liters
form.
Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ugnen ca 1 timma.
Kolla lite det sista så den inte bränns uppepå.
Låt den vila en stund, stjälp sedan upp den och låt den kallna helt.

Passar mycket bra att frysa och ta fram i skivor och använda som botten till
bakelser
med vispad grädde och bär på.


Squashsoppa
med vitlökskrutonger

Förväll squashen (ca 700 gr) knappt mjuk.
Kör i matberedare, inte för finhackat.

(Detta gör jag mycket på en gång och har ½ liters paket i frysen att ta upp på
vintern)

Till ½ liter squashhack
7-8 dl
vatten
1 ½ grönsaksbuljongtärning
2 krossade vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
salt, peppar

Koka upp squashen tillsammans med vatten, buljong, vitlök och
creme fraiche.
Koka ihop en stund, inte för länge. Under tiden:

3 skivor vitt bröd
1 msk smör

1 vitlöksklyfta

Skär brödet i tärningar och stek gyllengula i smör
tillsammans med den krossade vitlöken.

Servera soppan het med rostade brödtärningar.