Sallaten till påsklunchen idag, egenodlad från tunneltältet, härligt !
Så långt från den vattensmakande sallaten i butiken man kan komma.
Äntligen dags att frossa i sallader igen, som jag har längtat.
Och till efterrätt, smulpaj med rabarber. Rabarberna var redan ett par decimeter långa på en av plantorna i landet. Nu blev ni allt avundsjuka ?
Dottern svängde ihop en smulpaj medan vi plockade fram påskmaten.
Här under kommer receptet, vårt favoritrecept till alla sommarens bär och frukter:
Smulpaj med mandel
4-5 personer
1 l skuren rabarber (går lika bra med krusbär,
äpplen eller andra bär också)
1 dl
strösocker (man kan minska på sockermängden lite om man vill)
½ msk potatismjöl
Lägg rabarbern i en smord ugnssäker form.
Blanda socker och potatismjöl och strö över.
Smuldeg
1 dl finhackad mandel (kan bytas mot havregryn vid nötallergi)
2 ½ dl vetemjöl (fungerar bra även med glutenfritt mjöl)
½ dl strösocker
125 g
smör
I matberedare: hacka mandeln först, lägg sedan i resten av
ingredienserna till smuldegen och kör ihop till en grynig blandning, inte för
länge, då blir det kletigt.
Strö smuldegen över rabarbern i formen.
Grädda pajen i 225 grader i 20-25 minuter tills rabarbern
mjuknat och ytan är frasig och gyllenbrun.
Servera avsvalnad med grädde eller vaniljsås.
Idag 1 maj var det vår tur med rabarbern! TACK för receptet – den var försvinnande god, och lite crunchy med mandeln.
Hej Ruben ! Gottgottigottgott ! Och fler lär det bli innan sommaren är slut 🙂
Även här har det kalasats på årets första rabarberpaj! Gott!
/Ruben
Hej Birgitte !
Ja det är en fantastisk tillgång att kunna börja odla sallaten lite tidigare i tunneln. Men nu har jag också satt ut plantor på friland, hoppas det inte blir för kallt nu bara. Oj vad du har frossat i rabarber redan 🙂 GOTT ! Goo kväll !
Jeg er misundelig på din salat og vil også have tunnel! men rabarberkage det har også fået. Med makronrasp og flødeskum som vi spiser det her i Danmark. Faktisk både i weekenden og her til eftermiddag 🙂
Ha´en god aften
Birgitte
Ja snart är du nog ikapp Kerstin ! Jag var på ö´na idag och såg till stugan, härlig dag med glitter i Vänerns vatten och styvmorsviolerna blommade på bergen, fiiint !
Jaa, jag blev avundsjuk, både på din sallad och rabarbern. Men inte missunnsam… Det är bara att vänta lite till härute i skärgården. Det kommer, det kommer.