Det får bli en inlägg till idag….

Vi hade säsongsstart för Guldkornen NBV idag,hemma hos Helena. Hon bjöd på en väldigt god vegetarisk Gulaschsoppa och ett gott bröd till den.
Mumsigt ! Tack för det goda Helena !
Här kommer recepten ifall någon vill prova.

Helenas

vegetariska
gulaschsoppa
4 port.

3 potatisar av mjölig sort
2 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 paprikor i olika färger
½ dl tomatpuré
(1 tsk kummin) Helena hade inte kummin, en smaksak.
1 krm chilipeppar
1 liter grönsaksbuljong

½ dl hackad persilja
2 dl matyoghurt

Skala potatisen, dela i halvor och skiva den.
Skala morötter och skiva dem.
Skala och hacka lök och vitlök.
Kärna ur paprikan och skär i bitar.
Fräs alla grönsaker i smör i en kastrull.
Rör i tomatpuré, (ev. kummin) och chili.
Häll på buljong och låt soppan koka i 10-15 minuter.
Vispa eller mixa så att soppan blir lite sönderdelad.
Servera med en klick matyoghurt och strö lite
hackad persilja över.

Saftigt rågbröd 2 limpor

9 dl vatten
2 ½ dl brun farin (kan ta mindre, ca 1 dl)
6 dl grovt rågmjöl
75 g jäst
1 ½ msk salt
1 msk kummin
7 dl rågsikt
7-8 dl
vetemjöl

Koka upp 7 dl
av vattnet med brun farin.
Häll det kokande vattnet lite i taget under omrörning över rågmjölet.
Täck med plastfolie och låt stå 8-10 timmar.

Rör ut jästen i resten av vattnet, ljummat till 37 grader.
Blanda ner jästvattnet i rågmjölsblandningen och tillsätt salt, kummin och
rågsikt.
Arbeta degen ordentligt så allt blandar sig. Arbeta in vetemjölet men spara
lite till utbakningen. Knåda ordentligt ca 5-10 minuter i hushållsmaskin.

Låt degen jäsa övertäckt 1 ½ timma.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta degen igen.
Dela den i två delar som formas till avlånga limpor.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt eller i 2 avlånga limpformar.

Sätt plåten i nedre delen av ugnen och sätt på ugnen på 175 grader.
Grädda ca 1 ½ timma. OBS ! Ugnen ska vara kall när brödet sätts in.

Ta ut brödet och låt svalna under fuktig handduk.
Låt brödet vila till nästa dag innan det skärs upp i tunna skivor med riktigt
vass kniv.

När jag ändå är igång med recept kan ni få ett jag hittade på häromdagen:
På bilden är det hela frysta cocktailtomater men jag konstaterade att det hade varit bättre med krossade:

Lisas blomkål &
tomatlåda

Bottenskyla i en gratängform
med blomkålsbuketter, frysta eller
färska.
Strö över 1/2 hackad purjolök.

Tomatkross
, (ungefär som en köpt burk)
Rör ihop med ½ dl Mediterranian
Luthenica

(en jättegod paprikaröra, har köpt min på Ö&B)
(alternativ Ajvar eller hoppa över helt)

Häll röran över blomkålen och fördela lite emellan
buketterna.
Krydda med lite gul curry och grillkrydda, salt och peppar.

Smula över fetaost efter behag, jag tog ¼ burk.

Vill man ha
vegetariskt
lägger man på riven ost och
gratinerar vid 200 grader i ca 20-25 min, känn på blomkålen om
den verkar mjuk, men inte för mjuk. Det ska vara lite tuggmotstånd kvar.

(Jag lade först på kokt höns, kryddade med lite mer curry och sedan ost på det. Gräddade lika länge som ovan. Men jag kan garantera att
rätten går lika bra
att göra utan kött.)

Ikväll lagar jag kyckling i lergryta, lika bra jag delar med mig av mitt enkla favoritrecept där också. Ni har väl en lergryta ? Världens bästa köksredskap, sköter sig själv när man pysslar med annat.


Lägg lergrytan i blöt minst 1/2 timma, gärna längre.

1 st tinad kyckling
Champinjoner
vitlök
Soja
Grillkrydda

Häll soja inuti kycklingen och stoppa i 3 vitlöksklyftor och grillkrydda
Smörj in hela kycklingen med ordentligt med soja och rejält lager grillkrydda.
Lägg kycklingen med bröstet ner i grytan.
Lägg i ytterligare 3 vitlöksklyftor i lergrytan och champinjonerna, färska eller burk.

Sätt in i KALL ugn och sätt på ugnen på 250 grader.

Låt stå i 45 minuter,
ta ut grytan och vänd kycklingen, sänk till 225 grader,
ställ in i ytterligare 45 minuter. Klart.

Skyn som bildas är jättegod som sås, som den är, men om man vill kan man vispa i lite grädde eller creme fraiche också.