Idag hittade jag en sida om potatis : MERPOTATIS.NU

Där fanns allt möjligt intressant att läsa om potatis, fakta, sorter, historia och
recept.

Månadens potatisrecept kunde man också få.
December månads
recept var Pototto…istället för Risotto. Såg gott ut !

Det fanns faktiskt en hel kokbok om potatis att ladda ner,
visserligen för storkök, minsta portionsmängden var 10 portioner. Men ibland är
man ju många.

Här är ett utdrag om potatisens historia från sidan:

En värdefull historia

Potatisens resa startade för 8000 år sen i Sydamerika där inkaindianerna
odlade den tåliga grödan högt upp i Anderna. Historiker säger att hela
inkakulturen grundande sitt välstånd på potatisen. Den närde hela befolkningen,
som också tillverkade starkt öl av den. Potatisen gav makt och inkafolket
tillbad en särskild potatisgud. Till Europa kom potatisen först på 1600-talet
med de spanska erövrarna. Från början uppskattades bara de vackra blommorna
tills man insåg att knölarna var både goda och nyttiga. Jonas Ahlströmer gjorde
svenskarna till potatisälskare på 1700-talet med inspiration från Frankrike.

Igår gjorde jag en Janssons Frestelse, det är en jättegod potatisrätt tycker jag
(nuförtiden- det tog mig 35 år att inse det, tur man kan ändra sig ). Det
luktade så förföriskt, det var nog tur jag stoppade den direkt i frysen för
annars undrar jag om jag hade kunnat hålla mig från att provsmaka idag.

Det här receptet på Potatisterrin, som jag hittat på annat håll, tyckte jag annars verkade spännande att prova. Gillar såna där rätter som man kan göra färdigt i förväg. Gott till en laxfile´ tex.


Potatisterrin

  1. Tvätta och borsta
    500 g potatis. Lättkoka potatisen och låt svalna. Grovtärna potatisen.
    Finhacka gräslök och dill.
  2. Lägg 7 gelatinblad i blöt i
    5 minuter. Värm 2 dl creme fraiche till strax under kokpunkten.
    Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i den varma crème fraichen.
  3. Blanda 2 dl kall crème
    fraiche med 500 g philadelphiaost, potatis, 2 msk gräslök och 2 msk dill.
    Rör ner den varma crème fraichen med lite salt och peppar.
  4. Klä en aluminiumform med
    plastfilm. Lägg i röran och jämna till, slå formen hårt i bänken och vik
    igen plasten.
  5. Ställ in i kylskåpet över
    natt. Ännu bättre blir den om den får stå några dagar i kylskåpet.

Det vackra fotot på de underbara potatisblommorna är taget av
Ingrid Adamsson