Idag när jag var ute och rensade i landet på förmiddagen gick jag och spanade på grönkålen och funderade på om jag skulle vara lite kreativ med den i maten idag.
Grönkål är ju så vacker, ja all kål egentligen, den där blågröna färgen gillar jag.
Tog med mig en topp grönkål in och rörde ihop en biffsmet lite på känn. Det blev gott tyckte jag. Här är receptet ifall någon vill prova:

Grönkål &
Kikärtsbiffar

1 topp grönkål, ca 10 blad, riv av bladen från stjälkarna,
förväll några minuter i saltat vatten.

Jag använde matberedaren/mixern och stoppade i :

1 pkt färdigkokta ekologiska kikärtor 380 g
grönkål förvälld
1 liten morot i bitar
2 dl
havrekli
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten chilifrukt
5 kvistar persilja
1 msk rapsolja
1 ägg
Salt och svartpeppar

Kör ihop till en slät smet. Sen lät jag den stå i kylen
några timmar för
att stabilisera sig lite.
Formade biffar och panerade i sesamfrön och stekte på medelvärme ca 10 minuter.

Vände några gånger under tiden. Ganska lös smet, man får
vara lätt på handen, eller ta i mer havrekli kanske.

Sås till gjorde
jag av

1 msk majonäs
1 dl
turkisk yoghurt
½ tsk grönsaksbuljongpulver
1-2 msk chilisås
1 klyfta vitlök

Eftersom det var på prov kryddade jag en biff med spiskummin
och en med tacokrydda (resten stekte jag utan extra krydda).

Det var gott det också, men jag tyckte att biffarna utan
extra kryddning var godast.

Serverade här idag med sallad och riven morot och
rödlöksringar. Till det ett Lazizbröd
(ett slags tunnbröd, köpt på Netto).