Hittade ett recept i en gammal Hälsatidning som jag bara måste prova snarast.
En lättlagad tomatsoppa som påminner om Hummersoppa står det. Låter väl smaskens ! Eftersom soppan inte är så mäktig kan man dessutom unna sig en god efterrätt !!! Sätter genast in Lingonets sockerkaka med vaniljkräm i ugnen. Mmmmm!
HA EN UNDERBAR HELG !
Fransk tomatsoppa
4 portioner
2 burkar krossade tomater
3 stora gula lökar
7 vitlöksklyftor
1 msk olivolja plus 1 msk smör
2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk franska örtkryddor
salt och vitpeppar efter smak
1 lagerblad
7-8 dl
vatten
Redning:
2 dl
creme fraiche, gärna ekologisk
1 dl
torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
Skala och hacka löken och vitlöken fint.
Fräs löken mjuk i en djup kastrull i olja och smör blandat.
Häll på de krossade tomaterna och lägg i buljongärningarna,
kryddor och lagerblad.
Häll på vattnet och koka upp. Låt soppan sjuda under lock
i ca 20 minuter.
Vispa ihop creme fraiche, vitt vin och mjöl till en redning,
vispa ner i soppan som får ett uppkok.
Sockerkaka med vaniljkräm
Sätt på ugnen på 175 grader.
3 ägg och
3 dl
socker vispas poröst
3 dl
mjöl
2 tsk bakpulver
7 msk kokande vatten
rörs ihop med ägg&sockerblandningen
Häll i smord och bröad tårtform. Grädda i 40 min, 175
grader.
Under tiden kakan gräddar gör man fyllningen:
Vaniljkräm
125 g
smör
4 msk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk
Koka i kastrull tills krämen tjocknar. Kokar man lite längre
blir det nästan kolasmak på krämen. Vispa då och då, inte för hög värme.
När kakan har svalnat något men inte helt, delar man den på
mitten och lägger på kräm.
Kakan är jättegod direkt från frysen också. Då blir krämen
som vaniljglass.