Bära bära bära…..Nu börjar det se rätt tomt ut i växthuset. Det mesta som ska vinterförvaras frostfritt är borttaget. Kvar finns alla sallader, salladskål och annat ätligt i vinterodlingen. En hel del ettåriga blommor med som får stå kvar tills de fryser…. som Linnétagetes och den gula höga som jag glömt namnet på. I bakgrunden de orange Dahliorna. En frösådd Dahlia som börjat blomma först nu.
Solsängen får stå en stund till ifall det blir en stund över för att slappa en solig dag. (In my dreams;-)
Kiwiplantorna har befriats från Zinnia och sallad som växte runt fötterna. Nu får vi se om de klarar vintern. Frösådda plantor från gul och grön Kiwi i mataffären.
Kruxet är att det behövs en hona och en hane för att det ska bli frukt. Och det ser man inte förrän sjunde året, så lång tid brukar det ta innan de blommar.
Men plantorna är redan två år, bara fem kvar 🙂
Tänkte sätta ner lite vårlökar i den här bädden, såna som står i kruka sen i våras.
Tomattunneln är tömd på tomater, sopad och golvet moppat med såpa.
Torkar även tunnelsidorna med såpavatten så man får bort grön beläggning som blir över sommaren av fukten.
Plantjorden förvarar jag härinne så det slipper regna hela vintern i påshögen.
Utanför tunneln stod alla plantbäbisar och plantor på tillväxt, de har jag flyttat in i tunneln i veckan…..Så nu är det fullt i tunneln igen. Har ägnat en del tid åt omplantering i veckan också. Här är en massa sallads-kål som fick större kruka för att orka växa på bra. Det syns nästan på ett par dagar efter omplantering hur de får ny kraft och sätter igång att växa.
Nu sår jag också en del fröer av perenner inför nästa år.
Krattat äpplelöv….och lagt på i kökslandet ovanpå hästgödseln….och ovanpå det ett rejält lager hö.
Hoppas hinna rensa och få på hö i alla gångar också innan det fryser till.
Får gärna vara milt ända fram till jul…tack !
Lagerarbete måste göras också. Jordkällaren var redan välfylld…men jag har knökat in 3 skottkärror till med saft och tomatröror. Nu är det fullt !
Sorterat tomater igen, från sista omgången som jag klippte ner.
Ett äpple bland de gröna tomaterna gör att de mognar fram lättare. Äpplet avger en gas som påskyndar mognaden hos andra växter.
Och vi kan fortfarande dagligen glädja oss åt fräscha hemodlade sallader. Mums !
Om vi får till någon utflykt till hufvudstaden så kanhända…det vore skoj !
Du får väl prova täckodling där du odlar bönor och ärtor, man kan ju testa halva odlingen och se vilket som ger bäst resultat…ifall du är nyfiken på att prova alltså. Ha det gott
Tack för svaret! Då är nog täckodling inget för mig eftersom jag sår det mesta som ska växa på friland utom bönr och ärtor. Har mycket tung lerjord som ständigt måste matas med kompost, grov sand och hästgödsel. Från början var det rena blåleran men nu börjar det bli ganska hyggligt med mull. Fuktighetsbevarande är den, annars skulle ingenting växa i det här torra distriktet.
Det skulle vara roligt att träffas någon gång! Om du/ni har vägarna till Stockholm framöver kan du väl höra av dig!
Ha det gott!/Laila
Hej Laila !
Jo men det är ju mitt jobb, fast visst jobbar jag mer än jag borde kanske 😉 Svårt ibland att hinna med sitt egna odlade när man fokuserar på att få fram plantor till plantskolan dock. Jag täckodlar helst alla mina grönsaker, dels för att jag har så lätt sandjord och med täckmaterial på så torkar den inte ut lika fort. Dessutom hindrar det en stor del av ogräset. Täcket fungerar också som en direktkompost som förbättrar jorden undan för undan. Jag planterar helt enkelt plantorna direkt i marktäcket. Lite klurigare blir det med frösådder, men då får man kratta bort täcket tillfälligt. Annars gör faktiskt täcket att det blir något senare start i landet, kylan bevaras lite längre under täcket. Ha det bra !
Jag fattar inte hur du hinner allt! Beundrar både växthuset och tunneln och den fantastiska ordningen!
Undrar varför du lägger löv och hö ovanpå gödseln i kökslandet? För att få en tidig start i vår?
Ha det gott!/Laila