TOMATRALLY 2013 …
och vinnaren är……

Cesu Agrie !

Inte så konstigt kanske att den här busktomaten med knappt normalstora tomater tog hem racet, den är klassad som en av de tidigaste tomaterna. Men jag blev ändå förvånad, för det är rekordtidigt med mina mått mätt.
Sungold var ju den som gav först…fast det var ju fusk, för den plantan är övervintrad.
Den här är också övervintrad. Tror möjligen det kan vara en Green Zebra men jag kallar den vildtomat med gröna strimmor, för den kommer från en köpt tomat i en tomatmix som kallades vildtomater. Gillar den skarpt. Hård och fast och söt god smak.
Idag tog dottern och jag varsin till lunch….mmmmm !

En tur till jordkällaren gjorde att jag hittade potatisen Apache med finfina groddar. De fick komma fram i ljuset.

Vill man ha riktigt tidiga potatisar ska man sätta dem i jord när man förgror, så att rötter hinner utbildas och en lagom stor planta att sätta ut.
Kupa upp jord ordentligt över bladen när de planteras.

Ju grönare potatisen blir under förgroningen ju bättre. Solaninet ger en tåligare sättpotatis. Annars får ju inte potatisen bli grön, men sättpotatisen ska man ju ändå inte äta upp.
I jordkällaren hittade jag också krukan till vänster, stackarn !
I höstas fick jag Chorogi av Malin på Ådala gård. Satte dem i varsin kruka. En fick bo med pelargonerna över vintern och en i jordkällaren. Säkerhetsåtgärd. Ja ni ser ju vem som mår bäst 🙂
Men den hämtar sig nog när den får lite ljus och vatten. Tur jag tittade in där idag.

Blåsippskavalkad
I jordkällartrappen sitter allsköns ljuvligheter just nu….
Tänk att de trivs så bra när de får föröka sig som de vill i skarvarna mellan stenblocken här. Och så får man inte städa för noga, för det gillar sipporna inte !!!
Nä, fullt med gamla löv ska det vara, det ger en mullig förna som de älskar att växa i. den vita är svår att fånga på bild för den reflekterar ljuset så väldigt…..
ser ni att knoppen är ljusrosa ?
Må solen skina på er !