FLÄDER, SAMBUCUS NIGRA

Sitter här och grunnar lite över min `Skogsträdgård´. Något som jag definitivt ska sätta mer av är Fläder. Den är ju så vacker och användbar. Tänk när den slår ut i blom och man går där och sniffar i luften….gudagott !

Nu i förkylningstider är den högaktuell.
Fläderblomspreparat lindrar besvär i bronkerna och övre luftvägarna.
Idag används fläderblomste främst vid förkylningar. De ökar kroppens svettning, vilket kan vara bra vid förkylning. Fläderteet bör vara så hett som möjligt eftersom man måste utsätta den för en värmeretning för att få igång svettningseffekten.

Fläderte görs på 1-2 matskedar torkade (el frysta) fläderblommor som får koka upp med 1/2 liter vatten. Låt stå och sjuda i ca 5 minuter. Sila sedan och drick så hett som möjligt. 1 tekopp morgon och kväll.

Fläderblomssaft är ju också väldigt gott. Vet inte hur mycket medicinsk effekt man har av den, men det borde ju göra nytta tycker man. Det är ju citron i också och C-vitamin är ju bra vid förkylning.

De svarta fläderbären lär vara det enda man har hittat som biter på virus i labbtester. Jag brukar göra saft på dem om inte fåglarna hinner före. Den sparas till eventuella förkylningar. Man kan också lägga bären i frysen och ta en sked vid behov. I höstas fick jag en burk Fläderbärssylt av vännen Lotta, man tackar !
När jag har känt något på gång har jag tagit en rejäl sked sylt…och peppar peppar…än har jag klarat mig från förkylning den här säsongen.
Förr kokades bären med socker till en sirap med tjock konsistens för en styrketår
vid vinterns förkylningar.

Bären är också milt laxerande och svettdrivande.

Här nedanför är det fläderbär till vänster, högst upp Aroniabär och till höger Björnbär. Naturens egen medicin på fat !

Jag hann ju tyvärr inte med mycket alls i min blivande skogsträdgård i somras, det enda jag hann plantera var två svarta vinbärsbuskar och en krusbärsbuske. Hoppas på att tiden finns att börja lite smått i år. Stod därute och kikade förut, det är inte så dumt att trampa upp gångar i snön för att få en uppfattning om hur det kan komma att se ut. Tror att planen är ganska klar, i huvudet i alla fall.

Det här äppelträdet står precis där ingången till min skogsträdgård ska vara.
Den här apeln har jag frösått av frön från ett Gala-äpple. Jag tycker de är så goda så jag provade att så några frön ur ett äpple. Fick upp 4 träd. Några av dem har jag ympat i, men det tyckte de inte om, så de får jag nog ta bort. Det här trädet växte så snyggt så det fick vara precis som det var utan ympning. Och det blev ett lyckokast. Fantastiskt vackert i knopp med rosaröda klasar av knoppar som sedan slår ut till vita blommor med rosa anstrykning.

Fick äpplen på trädet första gången förra hösten och de var supergoda
. Hårda och väldigt lämpliga till vinterförvaring. Det sista knaprade jag i mig i maj. Ganska små tyvärr, men jag hoppas på att storleken ökar när trädet växer till sig och får lite mer gödning. I höstas blev det inga äpplen på, men det spelade ju ingen roll när det ändå var rönnbärsmal i varenda äpple i trädgården.

En bit längre in i blivande skogsträdgården står en hög Alm som jag planterade där några år efter att vi flyttat hit. Almfrukterna som kommer på våren är jättegoda i sallad. De smakar av nötter.

Det är kanske lite för skuggigt för en del av det jag planerar att sätta här så jag funderar på att be mannen fälla några tallar för att få in lite mer ljus på ytan.
Det vore ju lämpligt nu på vintern, men suck !!! han tycker nog inte att det är så kul att pulsa runt i snön och fälla stora träd. Hoppas det töar lite snart så det sjunker ihop lite.

Nu ska jag färdigställa en fröbeställning som ska iväg med posten i morrn.

Gooo kväller !